Застраховка на произведения на изкуството – какво трябва да знаем?

В началото на февруари са били откраднати от апартамент в София 12 картини, включително произведения на Лика Янко, Живка Пейчева, Ганчо Карабаджаков и копие на Ван Гог, съобщи BTV. По оценка на експерти, стойността на произведенията е около 60-80 000 лв. Имотът е бил необитаем през последните месеци, тъй като в него е извършван ремонт. Кражбата е извършена между 1 и 4 февруари.

Произведенията на изкуството от десетилетия са обект на интереса на крадците заради високата си стойност, понякога неоценима. Затова и опазването и застраховането им трябва да са приоритет номер едно на всеки собственик на такава творба.

В тази статия ви разказваме за основните рискове за произведенията на изкуството и тяхното застраховане.

Риск номер 1 – БЕДСТВИЯ!

Това може да е тривиален риск, но винаги е на дневен ред, независимо какви защитни мерки са предприети. Понякога има природни бедствия, от които не можем да се предпазим, а възможностите за аварии също са неизброими. Много произведения на изкуството са изключително чувствителни на промени в температурата и влажността на въздуха и дори временно прекъсване на електрозахранването и климатичните инсталации може да ги увреди. Ако се съхраняват в по-стари сгради, там рисковете от проблеми с климатичните, водните и електрическите инсталации са още по-големи. Затова и липсата на застраховка на произведения на изкуството означава поемане на сериозен риск.

Риск номер 2 – КРАЖБА

Произведения на изкуството се крадат не само по филмите. В този „бранш“ рядко се появяват аматьори и ако притежаваните от вас произведения на изкуството са с наистина сериозна стойност, много е вероятно някой да планира да ги похити. А ако това е така, въпрос на време е кога ще се случи нападението. Рисковете от планирана или случайна кражба растат, ако произведенията на изкуството трябва да бъдат транспортирани или временно изложени в други локации.

Как се застраховат произведения на изкуството

Всички музеи, галерии, неправителствени организации, обществени и частни институции, които притежават подобни произведения, е разумно да ги застраховат веднага след придобиването им. Същото важи и за частни колекционери. Освен картини, могат да се застраховат бижута, скулптури и други творби. Оценката им може да бъде извършена или по фактура, ако са придобити наскоро и има документ за това, или след експертна оценка.

Поради спецификата на тези вещи, откриването на най-добра застраховка е нужно да стане с помощта на застрахователен брокер. Инстрейд Застрахователен брокер работи с компания – дългогодишен специалист в областта, за да осигури тази услуга на клиентите си.

Произведения на изкуството могат да се застраховат и като домашно имущество, но никога не пропускайте да ги споменете при избора си на застраховка. Ако става въпрос за скъпи вещи с голяма художествена стойност, те трябва да бъдат детайлно описани и оценени, за да сте сигурни, че ще имат покритие, ако пострадат.

Инстрейд е в договорни отношения с първокласна застрахователна компания и с позиции на специализирания пазар на Lloyd’s of London и можем да предложим застрахователна защита на световно ниво. Свържете се с нас, за да дискутираме възможностите и да предложим най-изгодно решение за застраховане на произведения на изкуството като картини, скулптури, бижута и други.

  Онлайн услуги
x