Застраховка Травълър в действие: Как да пътуваме с бебета и малки деца спокойно?

Пътуване с деца - застраховка Травълър

Пътуване с деца - застраховка Травълър

Туризмът с бебета и малки деца в чужда държава за българите често е нещо немислимо. В повечето случаи той се изчерпва до почивка на плажа в Гърция или ол инклузив ваканция в някой турски курорт, а не са много тези, които решават да си правят по-къси или по-дълги екскурзии с бебета, включващи разнообразни приключения и дестинации. Съвсем обяснимо е родителите да имат някои страхове по отношение на това как децата ще приемат различния климат, дали няма да се уморяват твърде много и да развалят настроението на всички и, разбира се, опасността от всякакъв вид злополуки и внезапни разболявания (които спокойно могат да се случат и у дома, между другото).

Днес ви разказваме за приключенията в Кипър на едно семейство – Мария и Андрей Андрееви и техните дъщери Анна и Адриана, които от години са наши клиенти, но за пръв път се налага да ползват застраховката си.

Пътуване с деца: рисковете

Най-големите страхове на повечето родители при пътуване с деца са свързани с внезапни разболявания на децата или злополуки. Истината е, че ваканцията ще се развали и ако се разболее някой от възрастните в групичката, а дали децата са изложени на по-голям риск от разболяване е спорно. По отношение на злополуките, детското невнимание и игри наистина на моменти могат да са по-опасни. От друга страна, при децата винаги е трудно да разберем сами доколко е опасна травмата от някоя привидно банална и лека злополука, а също така и да реагираме с подръчни средства за овладяването ѝ. Затова и сключването на застраховка Травълър преди пътуване с деца в чужбина за нас е абсолютно задължително.

Важно: Макар да си мислим, че по-големите рискове са за децата, абсолютно винаги правим застраховка на всеки член от семейството. Застраховката на един от нас покрива само и единствено случаите, в които нещо се случи с него самия. Всеки от пътуващите трябва да е застрахован отделно, за да е преживяването наистина спокойно!

Застраховка Травълър в действие

Използваме WEBIINS за сключване на онлайн застраховка Помощ при пътуване от самото създаване на платформата. За щастие, досега не ни се беше налагало да ползваме покритието. За пръв път ни се наложи по време на пътуването ни в Кипър през май 2019, което направихме с двете деца, Ади на 6 месеца и Ани на 4 г.

Още първия ден, по време на игра в Музея на приказките в Никозия, Ани незнайно как успя да падне върху ръката си. Лекият на вид инцидент завърши с много продължителен плач, първоначална невъзможност да си движи пръстите на едната ръка. Първата ми задача бе да се обадя на обявения в застрахователната полица телефонен номер за Асистанс, където обслужването е и на български език. Докато с дамата от центъра за Асистанс обсъждахме случая, болката на Ани поотмина и се разбрахме щетата да бъде заведена, но да изчакаме малко и да преценим дали е нужно да посетим лекар малко по-късно.

Държа да отбележа, че изчакването бе по моя инициатива. Защото подобни инциденти са ни се случвали и друг път и в повечето случаи не е нещо, което да изисква медицинска помощ. Но все пак е дете и няма как да преценя колко тежък е случаят.

След като на следващата сутрин Ани продължи да се оплаква, се обадих отново в центъра. До час ми върнаха обаждане къде точно да заведем детето, за да бъде прегледано. За удобство ми изпратиха координати на болница и всичката нужна информация на SMS. В хода на разговора ни попитаха и дали говорим английски и дали имаме нужда от преводач. Нямахме. Предложиха ни и да организират транспорт до болницата, но тъй като бяхме с приятели и имахме възможност да ни закарат, това не се наложи. Дамата от центъра за Асистанс реагира изключително адекватно на всеки наш въпрос. Не я познавам, не попитах как се казва, но определено ми спечели доверието.

Посещение на кипърска болница с щастлив край

Изпратиха ни в спешното отделение на частна болница в Никозия, където прегледаха детето и направиха рентгенова снимка на засегнатия участък от ръката. За щастие, нямаше счупвания или други нарушения по костите, така че заключението бе „Увреждане на меките тъкани“. Превързаха ръчичката, дадоха ни насоки как да процедираме оттук нататък. Опаковаха ни снимката, заедно с всички останали документи, като, естествено, не се наложи да плащаме нищо. От документите стана ясно, че извършените процедури са на стойност общо 95 евро, които изцяло се покриват от застраховката. След няколко дни, вече сме в София, а Ани почти не се оплаква от травмата. Както и предполагах, не е нещо сериозно, но не съм лекар и няма как да преценя. Затова винаги пътувам със застраховка и се опитвам да реагирам адекватно при инцидент.

Какви застраховки ползваме?

Винаги сключваме застраховка Травълър онлайн през WEBINS, обикновено в деня преди пътуването. Отнема минути, плащаме с карта и полицата идва на имейла. Преди я разпечатвахме, вече не. При нужда просто изтеглям файла на телефона. При последното събитие ми поискаха номера на полицата и имената на застрахования. Винаги сключвам застраховка на всеки един член от семейството поотделно, като избирам покритие 15 000 евро. Честно казано, не знам защо точно това покритие съм „харесала“. Най-малкото е 5000 евро, максималното е 50 000. Надявам се, че няма да ми се случва нищо, чието лечение да изисква 50 000 евро.

При последното пътуване полиците на цялото семейство излязоха общо около 36 лв за 6 дни – тези на възрастните бяха по 8лв и малко, а тези на децата, около 9,50 лв. В общи линии, цената е около 1-2 лв на ден, в зависимост от покритието, и не мога да намеря никаква основателна причина да си ги спестя, при положение, че съм дала много по-сериозна сума за пътуването, а спокойствието е безценно.

 

Автор: Мария Андреева

Andrey Andreev Travel and Photography

https://www.andrey-andreev.com/

  Онлайн услуги
x