Какво НЕ покрива застраховката при пътуване в чужбина (Застраховка Травълър)?

Какво не покрива застраховка при пътуване застраховка травълър
Какво не покрива застраховка при пътуване застраховка травълър
Какво не покрива застраховка при пътуване застраховка травълър

Организирали сте пътуване до страхотна чужда дестинация, планирали сте го внимателно и предвидливо сключвате застраховка за пътуване, за да сте сигурни, че имате помощ насреща, ако се наложи. Сключването на самата застраховка, обаче, е само половината от свършената работа. Много е вероятно при купуването на полицата да сте отметнали, че сте съгласни с Общите условия на застраховката, без дори да сте  ги прочели. Или пък да сте ги прочели повърхностно. Ако това така или иначе вече се е случило и връщане назад няма, единственото, което ви остава, е да се запознаете с тях подробно. За да сте подготвени и сигурни каква точно помощ ще можете да ползвате, ако ви се наложи.

В тази статия ще погледнем от другата страна на Застраховка Травълър – изключенията, които не се покриват от нея. Имайте предвид, че почти всяка застрахователна компания предлага своя версия на застраховка Травълър с различаващи се условия. Тук ще споменем най-общите случаи, които важат при повечето застраховки и трябва да се отнасяте към тях с повишено внимание. Не е изключено някои от изброените рискове да се покриват от полицата на една компания, но пък да са изключения при друга и обратното.

Териториални ограничения

В общия случай това са застраховки, които важат единствено на територията на страни, различни от България. Ако възникне проблем в рамките на срока на застраховката, но докато сте на територията на България, той вероятно няма да бъде покрит от застраховката (напр. пътувате следобед на 30.05.2018 г. и застраховката ви е сключена от дата 30.05, но се разболявате или претърпявате злополука сутринта, докато сте още в България).

Времеви ограничения

Едно много важно уточнение, което много от застрахованите не знаят, дори да са чести пътуващи и ползватели на застраховката. Застраховката може да бъде сключена обичайно за срок от 1 ден до 1 година, но при някои компании има изискване за срок от поне 3 дни. Проучете, ако смятате да си правите застраховка за малък период. Друга, много важна подробност, се отнася до сключването на застраховка, когато вече се намирате в чужбина. Ако сте пропуснали да се застраховате предварително и се сетите за това на втория ден, вероятно няма да можете да го направите. Политиката на повечето компании е, че ако застрахованият вече се намира в чужбина, той може да сключи застраховка Травълър, но тя ще влезе в сила след 15 дни. Така че не разчитайте, че ще отпътувате и ще сключите застраховка, едва ако ви се случи нещо и ви се наложи помощ.

Изключение: Ако имате сключена застраховка, например за 5 дни, но решите да удължите престоя си за още 5, можете да удължите застраховката, докато се намирате извън България. Условието е удължаването на застраховката да стане преди изтичането на срока на първата полица.

Лимити и подлимити на отговорност

В общите условия на застраховките обикновено те са ясно обяснени. Важно е да знаете, че застрахователната сума, за която сключвате полицата, е максимална и важи само при определени събития. В повечето случаи всеки от рисковете, които са покрити, е свързан с подлимит на отговорност, който е по-малък от общата застрахователна сума. Най-масови са ограниченията за изплащане на обезщетение при стоматологична помощ, така че е добре да се уверите, че нямате належащ проблем със зъбите, ако се готвите за далечно пътуване.

Изключени рискове

Основното предназначение на застраховка Травълър е да покрива неотложни медицински разходи, възникнали по време на пътуването. Те могат да са причинени от злополука или акутно заболяване. Но има редица случаи, в които застрахователите изрично заявяват, че не покриват разходи. Някои от основните са:

– Лечение на предшестващо състояние.

Ако заболяването ви е започнало още преди пътуването и се налага продължаване на лечението по време на екскурзията, това няма да бъде покрито. Същото важи и за назначени регулярни процедури и контролни прегледи при наличие на съществуващи заболявания, както и при вродени заболявания или състояния и произтичащите от тях усложнения.

– лечение и услуги в заведения за дългосрочна терапия като минерални бани, хидроклиники, санаториуми и други подобни;

– лечение чрез манипулации на заболявания на гръбначния стълб и ставите (хиропраксис)

– лечение на маникюр, педикюр, мазоли, проблеми с ходилата като дюстабан, слаби сводове и др.

психиатрични тестове и лечения на психични разстройства

Бременност.

Ако сте бременна и планирате пътуване, четете внимателно общите условия на застраховката. В повечето случаи не се покриват периодичните изследвания и контрол при блеменността – напр. ако пътувате за месец, не може да разчитате, че месечния контролен преглед или изследване, което се препоръчва за този срок на бременността, ще ви бъде покрито. Все пак, застраховките обикновено покриват неочаквани усложнения на бременността, както и традиционните злополуки и акутни заболявания, които могат да споделят и небременни.

СПИН и полово предавани болести.

Това също са от най-честите изключения и като цяло заболявания, вследствие на СПИН, не се покриват от застраховката.

– проблеми след употреба на алкохол и наркотици. Да, препиването или употребата на наркотици не се толерират от застрахователите, така че ако ви се наложи да посетите лекар след подобни случки, не разчитайте на обезщетение. Все пак става въпрос за лична отговорност, а не непредвидено събитие.

трансплантация на органи и тъкани

– лечение на изгаряния, причинени от кварцови лампи и солариуми

– лечение на ингвинални и дискови хернии, радикулити и други такива, при които причина могат да бъдат и други фактори освен злополука;

рехабилитация, възстановителна или образователна терапия, физиотерапия или други форми на следболнично лечение;

–  изследвания на зрение, слух, очни рефракции, разходи за стъкла на очила, и слухови апарати, изработка на протези, употребата на коректиращи устройства или медицински уреди, които не са необходими по лекарско предписание;

– медицинско наблюдение или изследване или диагностични изследвания, които са част от рутинно физическо изследване или проверка на здравето, включително ваксинации и изследвания при издаване на медицинско удостоверение.

–  естетична или козметична хирургия, която е предназначена за корекция на външния вид;

– всякакви услуги, които не са оказани в медицинско заведение или от лицензиран лекар или медицинска сестра, или които не са необходими от медицинска гледна точка за диагностицирането и лечението на дадено заболяване;

– лечение в резултат на излагане/облъчване на атомна радиация или радиационни материали;

лечение, осъществявано от член на семейството или от роднина на застрахования;

лечение, което не е утвърдено от гледна точка на медицината и фармацевтиката; всякакви услуги, които се считат за експериментални или с изследователска насоченост;

личен комфорт като телевизор, радио, фризьорски или бръснарски услуги и други подобни;

Лична отговорност

– лечение на наравявания вследствие на практикуване на екстремни спортове. Ако ваканцията ви е с цел любителско или професионално каране на ски, парапланеризъм, планинарство на височина над 4000 метра и др., попитайте предварително застрахователния си брокер за подходяща за вас застраховка.

–  лечение на телесни увреждания, понесени при сбиване, освен ако застрахованият не е станал жертва на престъпление

– лечение, наложено от умишлено незаконосъобразно действие на застрахования;

– лечение, наложено от злополука вследствие на терористичен акт, война, стачка или граждански вълнения;

–  болнично лечение, лекарства или друго медицинско обслужване след тридесетият ден на хоспитализация;

 

Извод:

Най-важното, което тпрябва да знаете за Застраховка Травълър, е че тя покрива разходи за неотложна помощ, възникнали вследствие на злополука или акутно заболяване в чужбина. Не можете да разчитате на застраховката, ако искате да си направите планова операция или естетична корекция в друга държава, или пък да си направите редовната годишна профилактика другаде. Това е рискова застраховка и условията ѝ изключват покритие на всички дейности, които се на възникнали в резултат на някой от покритите рискове. Ако пред вас стои някакъв казус, примерно свързан със старо, но излекувано заболяване, най-добре е да споделите със застрахователния брокер и да се консултирате как точно би реагирал застрахователят при такъв казус. Ако се съмнявате в някое от покрития, винаги се консултирайте със специалист, за да не се окажете неприятно изненадани.

Въпреки многото изключения, застраховка Травълър е силно препоръчителна при пътуване в чужбина, тъй като може да ви помогне, ако наистина попаднете в беда по независещи от вас причини. Най-лесният начин да сключите застраховката е онлайн чрез WEBINS.

  Онлайн услуги
x