Нов застрахователен гигант в Италия

Нов застрахователен гигант ще се появи на италианския и европейския пазар, след като четири застрахователни компании в страната се слеят. В неделя третият по големина застраховател в страната – Unipol, обяви, че е одобрена сделката за сливането му с компаниите Premafin, Fondiaria Sai и Milano Assicurazioni.

Целта на операцията е да се спаси Fondiaria Sai – втората по големина застрахователна компания в Италия, която изпитва сериозни финансови затруднения и е на прага на несъстоятелност, както и на пазара да излезе по-голям и силен застраховател, който да е конкурентен на европейско ниво. В момента Fondiaria Sai е 35,8 % собственост на финансовата компания Premafin, която пък е контролирана от богатата италианска фамилия Лигрести. Milano Assicurazioni пък е дъщерна компания на Fondiaria Sai. По силата на споразумението, Premafin ще увеличи капитала си като пусне нова емисия акции за 400 милиона евро, които ще бъдат купени от Unipol. По този начин Unipol ще придобие контрола върху над две трети от акциите с право на глас в Premafin. После Premafin ще използва свежия капитал, за да купи нови акции в подобно предлагане от Fondiaria Sai, за да получи мажоритарен дял в компанията. В момента Premafin държи 35,8 % от Fondiaria Sai. При тази покупка компанията ще придобие и контрола върху Milano Assicurazioni. Така на практика вторият и третият по големина застрахователи ще се слеят и ще създадат нов застрахователен гигант. Очаква се обаче общото дружество да остане на второ място на пазара, след лидера Generali.

В момента Fondiaria Sai е най-големият автомобилен застраховател в Италия. След сливането се очаква Unipol да контролира 32 % от неживотозастрахователния пазар и 10 % от животозастрахователния сектор. Собственият капитал на Unipol пък се очаква да нарасне с 1,1 милиарда евро.

Сделката предстои да бъде одобрена от финансовите регулатори в Италия. Очаква се тя да бъде финализирана до края на годината.

  Онлайн услуги
x