Основателят на “Яху” бяга от компанията

Съоснователят на “Яху” Джери Янг обяви, че напуска компанията, 17 години след създаването й, съобщиха американски медии.

Той се оттегля от мястото си в борда на директорите, както и от всички останали позиции, които е заемал в компанията. Джери Янг повече няма да участва в управлението и на “Яху Япония“, както и на китайския сайт за електронна търговия “Алибаба”, от който компанията има дял.

Янг напуска компанията в може би най-трудния момент в историята й, макар това да не се посочва като основна причина за оттеглянето. „Времето, което прекарах в Яху, от основаването й до сега, включваше някои от най-вълнуващите и възнаграждаващи преживявания в моя живот. Но дойде моментът да преследвам други интереси извън Яху“, се казва в официално писмо на Янг, обясняващо оставката му.

Оттеглянето е изненадващо и идва на фона на сериозните финансови трудности, които “Яху” изпитва, и предстоящите реформи в опит за спасяване на компанията. Само преди две седмици бе сменен нейният изпълнителен директор. На мястото на Карол Барц дойде бившият шеф на “Пейпал” Скот Томсън, на когото се възлагат надежди да възроди компанията.

Според анализатори оставката на Янг ще даде възможност “Яху” най-после да бъде продадена, тъй като досега той спираше подобни акции. Янг си навлече гнева на управата и акционерите докато бе изпълнителен директор през 2009 г., когато отказа предложението на “Майкрасофт” да продаде “Яху” за 47 милиарда долара.

Другият съосновател на “Яху” Дейвид Файло напусна компанията още през 1996 г.

  Онлайн услуги
x