Нов птичи грип удря икономиката в Китай

Нов щам на птичи грип, покосил десетки в Китай през последните седмици, застрашава сериозно икономиката в страната, съобщава Блумбърг. Въпреки че смъртоносният вирус не се предава от човек на човек, страхът от него вече води до осезаеми сътресения на китайския пазар. От грипа пострадаха и авиокомпаниите, чиито акции се сринаха на фона на очаквания спад на пътуванията към Китай.

Общо 24 души са били заразени през последните седмици с щама H7N9. Седем от тях са починали от вируса. Става въпрос за грип, който се предава от птици на хора. Заради бързо разнасящата се зараза китайските власти призоваха населението да промени хранителните си навици. Съветът е да се избягва контакт с живи птици като не се пазарува от пазари за живи животни. В Китай практиката да се купуват живи кокошки от пазара като се колят на място или по-късно у дома е доста разпространена, но здравните власти съветват да се избягва. Пазарите за живи животни пък ще бъдат следени отблизо от санитарните власти.

Страхът от заразата се разпространява лавинообразно и на азиатските финансови пазари. Първо паднаха акциите на авиокомпаниите, а след това и борсите в Шанхай и Тайван. Расте обаче интересът към акциите на азиатските производители на медицински ръкавици, които се очаква да направят добри продажби заради епидемията.

Китайските здравни власти са в процес на разработка на ваксина срещу вируса, в случай че заразата добие големи размери и започне да се предава между хората. Китай е убеден, че може да контролира вируса, заяви Ма Сяоуей, зам.-министър в Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране. Представител на работната група уточнява, че пускането на нова ваксина ще отнеме шест до осем месеца. От комисията обещават страната да споделя навременна информация за последните случаи на грипа, за да могат болниците да се справят по-добре с тях.

Новият щам може да навреди на инвестициите в страната в най-близкото бъдеще, коментират Мингао Шен и Бен Вей, анализатори в хонконгския филиал на Citigroup. „Ако случаите на заразяване продължават да растат в идните дни, транспортният сектор първи ще бъде ударен, след това хранителната индустрия и търговията на дребно“, прогнозират анализаторите.

Акциите на авиокомпаниите в Китай вече пострадата от това. Най-големият китайски превозвач Air China загуби 3,4 % на пазара в Шанхай в понеделник. China Southern Airlines падна с 2,6 %, а China Eastern Airlines загуби 3,2 %. Базовият индекс на борсата в Шанхай падна с 2 %, а този в Тайван с 2,4 %.

В същото време компанията Supermax, третият по големина производител на медицински ръкавици в Малайзия, спечели 6,4 % и достигна най-високото си ниво от август насам. Друга конкурентна компания Top Glove нарасна с 4,7 %.

Здравните власти все още разследват как пациентите са се заразили с новия вирус в Китай. Всички потвърдени досега заразявания са в източната част на страната – провинциите Шанхай, Чецзян, Янгсу и Анхуей. Най-много са заразите във финансовата столица Шанхай – 11 на брой, от които петима са починали.

Градовете Шанхай, Нанцзин и Ханчжоу са наредили всички пазари за живи птици да бъдат затворени, а птиците са били иззети, съобщава държавната агенция Синхуа. Правителството в Нанцзин, столицата на провинция Янгсу, е забранило на всички, които не са фермери, да отглеждат птици, за да се ограничи вероятността за зараза. Посещенията в птицеферми пък ще бъдат строго контролирани от държавата.

  Онлайн услуги
x