Застрахователите трябва да са подготвени за пандемия от птичи грип

Застрахователните компании трябва да са подготвени за евентуална пандемия от смъртоносния птичи грип H5N1, тъй като вероятността за такова събитие е значителна. Това алармира в доклад компанията за моделиране на рискове Risk Managment Solutions (RMS).

Според RMS съществува вероятност от пандемия, причинена от човек. Миналата седмица учените по света решиха да отменят продължилия година мораториум върху изследванията на смъртоносния вирус и да възобновят проучването на H5N1. Изследванията бяха спрени заради опасността вирусът да попадне в ръцете на терористи. Сега обаче учените са решили да продължат изучаването на вируса на птичия грип и търсенето на ваксина срещу него.

Проучванията обаче ще са свързани с повече използване и пренасяне на вируса, което може да е опасно, посочва RMS. „Лабораторните експерименти остават противоречиви заради възможността да бъде създаден супер вирус, който иначе може и да не се образува в природата“, обяснява Мора Съливан от отдела за животозастрашаващи рискове в RMS. „Вирусът H5N1 е много опасен и бързо мутира, и неговата евоюция по естествен или лабораторен начин може да е най-значителната заплаха от пандемия в съвременния свят“, добавя тя.

RMS разработва няколко възможни сценалия за вероятността от пандемия, възникнала от изпускането на вирус от лаборатория. Шансът това да се случи се определя като малък, но значителен.

„В дългосрочен план, ако тези изследвания доведат до създаване на добри ваксини, това ще намали риска от пандемия с 30 %. Но в краткосрочен план самите изследвания представляват увеличен риск.“, посочва вицепрезидентът на отдела за животозастрашаващи рискове в RMS Андрю Кобърн. Според неговите изчисления, за да са адекватно подготвени за подобна пандемия, застрахоавателите ще трябва да държат 5 % повече капиталови резерви от изискваните по директивата Solvency II.

  Онлайн услуги
x