Митове и истини за застрахователните брокери

Услугата на застрахователен брокер по закон е безплатна за клиента

broker-300x1791.jpg

За застрахователните брокери се говори малко, защото се знае малко. А повечето информации, които се разнасят от уста на уста, са същински митове. Като например това, че като посредник, застрахователният брокер оскъпява услугата. И че е по-добре да си вземем застраховката директно от застрахователя, вместо да работим с търговци. Истините са доста далеч от това. . Вижте най-разпространените митове за брокерите и истините зад тях.

Мит 1: Трябва да платим на застрахователния брокер за услугата

Истината: Съгласно Кодекса за застраховане застрахователните брокери вземат възнаграждение от застрахователните компании, а не от клиентите. Ще платите една и съща цена при застрахователя, при агентите му и при застрахователния брокер. Но само брокера действа във ваша полза.

 

Мит 2: И сам мога да се справя със сключването на най-подходящата застраховка, не ми е нужен брокер

Истината: Това е вярно, доколкото е вярно, че можете и сам да се представлявате в съда – възможно е, но не е разумно.

Застраховането е специфична материя с особена професионална терминология, чието непознаване може да доведе до различен от желания резултат. Поради това ползването на професионалист от застрахователния бранш като ваш консултант е препоръчително. Освен това брокера е в партньорски отношения с всички или повечето застрахователни компании. Затова той познава тарифите, условията и маниера им на работа и може да ви насочи към правилното решение, което може да ви спести много пари и време за проучвания.

Не на последно място – сериозните брокери имат голям обем от застраховки и поради това застрахователите често са склонни на компромиси – за да запазят или привлекат този обем при тях.

 

Мит 3: По-евтино е да купим застраховка директно от застрахователя, отколкото през застрахователни брокери, тъй като застрахователят не трябва да плаща на брокера

Истината: Цената на застраховката е една – независимо дали я сключите през брокер или директно при застрахователя. Комисиона за привличане на клиент е част от тарифите. Ако сключите директен договор със застрахователя този комисион остава за застрахователя, а вие губите възможността да получавате професионална консултация и съдействие при щети. Освен това голяма част от клоновата мрежа на застрахователите е изградена на агентски принцип – дори да си мислите, че работите директно с офис на застраховател, всъщност работите с негов агент, който е отделно юридическо лице.

 

Мит 4: Брокерът е само продавач на застраховки

Истината: Работата на брокера далеч не се изчерпва само с продажбата на полицата и получаването на комисионната. Брокерът е консултант при избора на най-добра застраховка за клиента, и съдейства при предявяване на щети в случай на застрахователно събитие. Отново брокерът ще се справи по-добре от отделния клиент при преговорите за получаване на бързо и пълно обезщетение от застрахователната компания. Брокерът има ангажимент към клиента не само при сключване на застраховката, но и през целия период на действие на полицата.

 

Мит 5: Брокерите са некотролируеми и могат да правят каквото си поискат, без да се отчитат на никого

Истината: Дейността на застрахователните брокери се лицензира и контролира строго от Комисията за финансов надзор.

 

Мит 6: Ако брокерът допусне някаква грешка, не сме защитени

Истината: Всички застрахователни брокери задължително сключват застраховка „Професионална отговорност” и ако на клиента бъдат нанесени някакви вреди по вина на брокера, то клиента ще получи обезщетение от застрахователя на брокера, дори ако брокера фалира или няма възможност да отговаря за загубите.

  Онлайн услуги
x