Кибер заплахите – кошмар за всеки бизнес

Кибер застраховката е задължителна и за малки, и за големи компании

attack

Киберпрестъпленията са една от най-големите тревоги на бизнеси и правителства по цял свят. Те бяха поставени на трето място в класацията на глобалните рискове за компаниите през 2016 година на Allianz. Специалисти предупреждават, че на риск от кибератаки са изложени не само големите, но и малките компании, а целите на киберпрестъпниците вече не са свързани само с кражби на пари и данни, а дори с отнемене на човешки животи. На фона на тези заплахи, чийто ръст не се измерва с години, а с дни и месеци, расте и важността на застраховките срещу киберпрестъпления. Докато преди няколко години проучванията сочеха, че едва една четвърт от американските компании имат такива застраховки, днес по-голямата част от тях поставят този въпрос на дневен ред. Тъй като за киберпрестъпниците географските разстояния не са фактор, същите заплахи стоят и пред българските компании.

Риск №1

Нарушенията в кибер пространството са най-непосредствената заплаха за националната сигурност на САЩ през 2016 г., заедно с риска от атаки от местни терористи. Това предупреди директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър преди дни. В годишната си оценка на заплахите за Съединените щати той предупреди, че разпространението на устройства, които отговарят на минимални изисквания за сигурност, както и растящата сложност на мрежите за данни могат да доведат до големи слабости в гражданската инфраструктура и правителствените системи. Той предупреди още, че широкото разпространение на „умни“ устройства като домакински уреди, коли без шофьор и др., които се включват в електрическата мрежа, може да застраши сигурността на информацията и функционирането на услугите. В същото време американски компании като „Сони“, станали жертва на сериозни кибератаки, срещат проблеми с намирането на правосъдие, тъй като съдилищата не знаят как точно да работят с такива случаи.

В същото време целта на киберпрестъпниците вече не се изчерпва само с кражба на пари или данни, които да продадат. Днес вече целта им е да унищожават компании и дори човешки животи, предупреждава ръководителя на отдела за застраховане на финансовите рискове в AIG-Русия Владимир Кремер. Според него, срещу компаниите днес се изправят не само организираната кибер-престъпност и терористите, но и инсайдери и даже сътрудници на компанията – както злоумишлено настроените, така и извършилите неумишлени грешки. „Застраховането на киберрискове е толкова важно за компаниите, колкото и „Гражданската отговорност“ за автомобилистите. То има голямо социално значение особено когато се касае до опазването на трети лица“, убеден е Кремер.

Кибер рисковете не се ограничават само до големите компании, държавните институции и стратегическата инфраструктура, предупреждава вицепрезидентът на компанията Guy Carpenter Джон Новак. Той обяснява, че докато за малките и средните компании заплахата от масирани външни кибератаки е по-малка, остава рискът от случайни щети, често нанесени от служителите. Това може да включва случайно изтегляне на заразен софтуер, изпращане на важна информация до незащитени сървъри или пък кражба на лаптопи и друго оборудване. Всички те могат да нанесат не по-малки щети на компанията, в сравнение с външна атака.

Застрахователите стават все по-добри

Експерти по киберсигурност анализират, че компаниите, застраховащи кибер рискове, стават все по-добри и по-зрели в оценяването им. Това от една страна може да означава проблеми за клиентите, тъй като застрахователите разпознават по-добре слабостите им и пропуските в защитата на информацията. Като цяло обаче този напредък ще има положителен ефект както върху потребителите, така и върху застрахователните компании.

Поредната инициатива в тази насока е създаването на общи стандартизирани изисквания за защита на данните, които да помагат на застрахователите да оценяват по-добре слабостите на клиентите си и да им предлагат адекватни застрахователни продукти. Инициативата е на застрахователния пазар Lloyds of London. Целта е да се създадат общ език и категории за индустрията, застраховаща кибер рискове.

Пазарът на киберзастраховки ще продължава да расте главоломно през следващите години, прогнозира PricewaterhouseCoopers. Според изчисленията на компанията до 2020 г. той ще нарасне тройно до 7,5 милиарда долара.

Как да се застраховаме

Инстрейд Застрахователен брокер предлага застраховка Кибер отговорност на българския пазар от 2013 година. Тя осигурява широк спектър от покрития срещу кражба на лични данни, корпоративна информация и други щети, свързани с киберпрестъпления. Застраховката покрива още съдебни разходи и разходи за защита на репутацията на компанията и ръководителите й.

Застраховка Кибер отговорност се сключва според индивидуалните нужди и изисквания на всеки клиент, след консултация с квалифициран специалист. За пълна информация и сключване на застраховка, свържете се с Инстрейд Застрахователен брокер.

  Онлайн услуги
x