Прогнозата за италианския застрахователен сектор остава негативна

Прогнозата за кредитния рейтинг на италианския застрахователен сектор остава негативна, обявиха от рейтинговата агенция Фич, съобщи Ройтерс. Това означава, че оценките на повечето от застрахователните компании може да бъдат понижени в следващите 12 до 24 месеца. Основни фактори за негативната прогноза са очакванията дълговата криза в Европа да продължи да оказва негативно влияние върху италианските застрахователи, въпреки че се наблюдават някои признаци на стабилизиране.
Италианската застрахователна индустрия е силно изложена на опасностите, произлизащи от дълговата криза, тъй като притежава голямо количество суверенен дълг на италианското правителство, както и на италиански компании.
Животозастрахователите са най-застрашени от ниските лихви, посочва Фич. Очаква се растежът на индустрията да остане слаб, тъй като антикризисните мерки и тежката икономическа ситуация намаляват доходите на домакинствата. В същото време някои клиенти на животозастрахователите се отказват от договорите си, за да инвестират в по-доходни активи като държавни облигации, които в момента се предлагат с много високи лихви.
При общото застраховане ситуацията е малко по-добра и през последните две години индустрията отбелязва значително подобрение, в сравнение с големите загуби от 2009 г. и 2010 г. Възстановяването се дължи на по-прецизния подбор на риска и по-добро ценообразуване, особено в автомобилното застраховане. Въпреки това Фич очаква растежът за 2012 и 2013 година да е слаб поради факта, че премиите ще останат на същите цени, а търсенето им е намаляло заради ограничаването на бюджета на домакинствата.
На 20 ноември експерти от Фич ще посетят Милано и ще покажат подробни презентации за италианския застрахователен пазар, световното застраховане и влиянието на кризата в еврозоната върху застрахователите.

  Онлайн услуги
x