Падна шефът и на „Дженерали”

Шефът на италианския застрахователен гигант „Дженерали” стана поредната жертва на инвеститорския бунт, който тресе европейските компании тази пролет. Джовани Перисиното бе изхвърлен от компанията след гласуване срещу него в борда на директорите заради слабите финансови резултати през последната година и рекордно ниските цени на акциите. По-рано подобно нещо се случи и с шефа на Aviva.

10 от 17 членове на борда на директорите гласуваха срещу Перисиното на извънредно събрание в събота, след като водещи инвеститори започнаха кампания за изхвърлянето му. В съобщение на застрахователя от 1 юни се посочва, че Перисиното е отстранен „заради необходимостта да се внесе промяна в мениджмънта на компанията”. Това става, след като акциите на „Дженерали” достигнаха 26-годишен минимум, а компанията отчита намалени печалби в последните четири тримесечия.

За нов главен изпълнителен директор се очаква да бъде назначен Марио Греко, шеф на общото застраховане в Zurich Insurance Group.

Бунтът бе започнат от най-големия инвеститор в „Дженерали” – „Медиобанка”, която държи 13 % от компанията. Перисиното бил привикан в централана на „Медиобанка” в Милано на 30 май и шефът на компанията Алберто Наджел поискал оставката му. След като той отказал, била свикана извънредната среща на борда на директорите на „Дженерали”, на която той бе отстранен.

Леонардо дел Векио, собственик на 3 % от акциите, е друг разбунтувал се инвеститор. И той, и „Медиобанка”, разчитат, че Греко ще успее да върне позициите на компанията, която през последната година стана жертва на отписването на гръцки дълг и намалели приходи в животозастраховането.

  Онлайн услуги
x