Тежки общи събрания чакат европейските компании

Европейските банки и застрахователи се готвят за тежки общи събрания на акционерите, след като инвеститорите в няколко компании вече наказаха управителите си с негативен вот за заплащането и бонусите им, съобщава Дау Джонс.

След трудните събрания на Aviva, UBS, Credit Suisse и още няколко компании, сега за кръстосан разпит се готвят в британската банка Standard Chartered, германския застраховател Allianz и италианската банкова група UniCredit. Ръководството на тези компании вероятно ще трябва да дава обяснения по горещи в последно време теми като бонусите на ръководителите, преизбирането им, както и политиките на компаниите. Специалисти отбелязват, че инвеститорите все повече се интересуват от тези неща и се опитват да стигнат до тях, вместо да гласуват „за“ по подразбиране на събранията и да гласуват пълно доверие на ръководителите й.

Събранието на акционерите на Standard Chartered ще е в сряда. От компанията обаче отказват да кажат дали се готвят за инвеститорски бунт. Миналата година негативният вот за бонусите на шефовете бе 7,85 %.

В Allianz не се очаква някакъв сериозен бунт. Но инвеститорите ще изискат повече информация за инвестиционната стратегия на компанията. Те ще се интересуват най-вече от това как застрахователят смята да осигури обещаната възвръщаемост от 5-6 % по застраховките „Живот“ на клиентите си в настоящата сложна обстановка на капиталовите пазари.

UniCredit също отказва да коментира какво очаква да се случи на събранието. През март шефът на компанията Федерико Гизони обяви, че висшето ръководство няма да получи бонуси за 2011 г., а допълнителните плащания на 120 най-високопоставени мениджъри ще бъдат намалени с 60 %.

 

  Онлайн услуги
x