Кутии шпиони спестяват 40 % от застраховки годишно

Кутии шпиони в автомобила намаляват с до 20 % пътните инциденти и могат да спестят до 40 % от цената на застраховката, сочи проучване на британската компания Co-operative Insurance.

Става въпрос за устройства, предлагани от британските застрахователи, които се монтират в автомобила и следят кога и колко често е в движение, с каква скорост се движи, колко често се натискат спирачките, как ускорява и как завива. На база данните от тези устройства застрахователите преценяват колко сигурно шофира собственикът на колата и какъв е рискът от инцидент, и изчисляват съответно колко трябва да струва застраховката му.

Употребата на такива кутии кара шофьорите да бъдат по-внимателни и намалява цената на полиците, става ясно от изследването. Хората, които знаят, че някой в колата следи как шофират, се оказват по-концентрирани, а катастрофите, в които участват, са по-леки и с по-малко щети.

Цените на полиците пък се изчисляват според това колко рисков е шофьорът. А това се преценява по скала от 1 до 5, като едно е най-опасната степен, а 5 е най-сигурната. Цените на премиите се преизчисляват на всеки 90 дни. Тези, които получат оценка 4 или 5, могат да спестят до 15 % от полицата си само за няколко месеца. Тези, които шофират опасно, пък може да се наложи да платят 20 % повече при подновяването на застраховката. Специален уебсайт пък анализира представянето на шофьорите. В него те могат да изчислят и колко ще струва подновяването на застраховката им.

Въпреки предимствата си, този вид застраховки все още не са много разпространени, конкретно във Великобритания. Една от причините е, че те не се предлагат от големите застрахователи. Освен това, много потребители още са скептични към тях, но тенденцията е да станат все по-разпространени. В момента застрахователите водят преговори дали не може да се установи единен стандарт за подобен тип устройства и наблюдение. Това би понижило разходите и би позволило на производителите на автомобили да ги вграждат по подразбиране във всички коли. Застрахователите искат да има и споделяне на данните за шофиране и да могат да проверяват шофьорската история на всеке нов клиент.

  Онлайн услуги
x