Дебитната карта влиза в телефона

Британската банка „Роял банк ъв Скотланд” пусна нова услуга – теглене на пари от банкомат, без да е нужна кредитна или дебитна карта, съобщиха британските медии.

Операцията става през мобилния телефон, на който се инсталира специална програма, разработена от банката. Приложението работи на почти всички смартфони, iPhone и Blackberry. През програмата потребителят влиза в банковата си сметка и заявява каква сума иска да изтегли. Банката му изпраща персонален код за транзакцията, който се въвежда на банкомата. Тогава устройството му пуска желаната сума, без да е нужна карта.

Услугата е подходяща както за хора, които са забравили или загубили картата си (или просто са решили да не си вземат портфейла), така и за такива, които искат да изпратят пари на близките си. Във втория случай те трябва просто да изпратят кода на човека, който се нуждае от парите, и той да си ги получи чрез най-близкия до него банкомат. Генерираният код е валиден 3 часа, така че получателят да има достатъчно време да си изтегли парите.

За защита е предвидено кодът за транзакцията да не се появява директно върху екрана на телефона, а да излиза скрит – със звездички. Така се избягва опасността някой, който се намира наблизо, да погледне и да го открадне. Цифрите излизат, след като потребителят сам се увери, че е безопасно, и натисне бутон за показването им.

Ограничението за теглене на пари по този начин е 100 британски лири, докато с карта е 300 лири. Предвижда се обаче по-късно лимитът да бъде увеличен.

  Онлайн услуги
x