„Самсунг“ вече е най-големият производител на мобилни телефони

Корейският гигант „Самсунг“ стана най-големият производител на мобилни телефони, след като изпревари дългогодишния лидер „Нокиа“, съобщи Блумбърг като се позовава на изследване в бранша.

За първото тримесечие на тази година компанията е продала общо 93,5 милиона телефона по свет За сравнение продажбите на „Нокиа“ са 82,7 млн. На трето място е „Епъл“ с 35,1 млн.

Продажбите на „Самсунг“ за тримесечието отбелязват скок с 36 % спрямо същия период за миналата година. Заради тях компанията отбелязва най-голямата си тримесечна печалба от 2008 г. насам – 4,5 милиарда долара, с 81 % повече от предходната година.

По този начин „Самсунг“ сложи край на господството на „Нокиа“, което датираше от 1998 г., когато финландската компания измести от челната позиция „Моторола“.  Рокадата на върха се предусещаше още миналата година, когато „Самсунг“ стана лидер на европейския пазар, а изоставаше от „Нокиа“ само в Азия. В началото на тази година корейската компания е отнела значителна част от азиатския пазар на финландците, отбелязват специалисти. Най-силно тази тенденция се забелязва в Китай и Индия.

  Онлайн услуги
x