Пазарът на застраховки на кредитни карти в Европа е 4 млрд. евро

На около 4 милиарда евро възлиза пазарът на застраховки, свързани с кредитни карти и банкови сметки в Европа, показва проучване на консултантската компания Finnacord.

Данните са от изследване на 850 банки и финансови компании в 20 страни на континента. Изчислените 4 милиарда евро са дошли от продажбата на премии и други приходи на застрахователите за 2011 г. Това означава, че на всяка издадена кредитна или дебитна карта в проучените държави, се падат по 4 евро разходи за застраховане.

По-голямата част от разходите се поемат от потребителите, става ясно от проучването. Предполага се, че техният дял е около 3,1 млрд. евро. Около 790 млн. евро са похарчили банките и издателите на карти за застраховки на такива продукти.

Очаква се финансовите институции да увеличат разходите за застраховане на картите и останалите си продукти, като предлагат на клиентите си пакети от продукти с включена застраховка към тях, за да станат по-конкурентни. Очаква се и увеличение на клиентите, които искат да си купят такива готови пакети.

Все още обаче три четвърти от пазара е зает от застраховки на кредити и полици срещу кражба на лични данни. Около 1,6 млрд. долара се харчат на година за защита на плащания с кредитни карти, 1,44 млрд. са за застраховки на личните данни, а около 944 милиона евро са приходите от други застрахователни продукти, свързани с карти за разплащания и банкови сметки.

  Онлайн услуги
x