Aviva се разделя с една четвърт от бизнеса си

Британската застрахователна компания Aviva ще продаде или закрие до една четвърт от бизнеса си в опит да стабилизира финансите си и да възвърне пазарните си позиции. Очаква се това да бъде обявено на презентация в четвъртък, съобщава Ройтерс като се позовава на запознати със ситуацията.

Компанията преживя последни тежки месеци, включително отстраняването на изпълнителния директор Андрю Мос заради драстичното падане на цената на акциите й. Очаква се тя да обяви, че ще продаде или заклие 15 от 58-те бизнес единици, които притежава. Сред тях вероятно ще са американските активи на Aviva, придобити през 2006 г. за 3,14 милиарда долара, както и миноритарния й дял в холандския застраховател Delta Lloyd. Предвиждат се и икономии от персонал за над 100 милиона долара.

Целта е увеличаване на капиталовите резерви на Aviva, която е една от най-уязвимите на европейската дългова криза компании. 40 % от печалбите й през миналата година са идвали от Еврозоната, а компанията притежава и огромен брой облигации на страни от еврозоната, които се обезценяват. През миналата година акциите на Aviva се обезцениха с 37 %, докато тези на основните й конкуренти Prudential и Legal&General са увеличили стойността си съответно с 2,5 % и 0,6 %.

  Онлайн услуги
x