Aviva ще се затрудни да продаде бизнеса си в САЩ

Британската застрахователна компания Aviva ще се опита да продаде бизнеса си в САЩ, но може да изпита сериозни трудности с това, съобщават запознати източници.

Намерението за продажбата било обявено наскоро на инвеститорска конференция от шефа на компанията Андрю Мос. Бизнесът на компанията зад океана се оценява на около 1,6 млрд. долара.

Раздялата с него обаче може да е доста трудна заради липсата на потенциални купувачи. Почти нищожна е вероятността сред кандидатите да се появят европейски застрахователи заради новата европейска директива Solvency II, която ще изисква по-високи капиталови резерви от застрахователите. От бранша твърдят, че това ще ги постави в неизгодна позиция спрямо американските им конкуренти. Възможно е и именно това да е една от причините, поради които Aviva иска да излезе от американския пазар.

Така сред потенциалните местни кандидати остават MetLife и Prudential Financial, но няма никаква гаранция, че те ще искат да купят бизнеса на Aviva, коментират анализатори.

В същото време, малка е вероятността и за японски кандидати, коментира банкер. Това маже да се случи само ако някоя японска компания много държи да влезе в САЩ, тъй като в момента американският пазар не е много привлекателен, понеже е препълнен с азиатски компании. В последните години Tokio Marine активно сключва все по-скъпи сделки в чужбина и купи за 2,7 млрд. долара американския застраховател Delphi Financial Group. Вторият по големина застраховател в Япония Meiji Yasuda Life Insurance Co пък през януари обяви, че иска да придобие 1-2 нови компании в развиващи се икономики.

 

  Онлайн услуги
x