Застраховките живот стават хит в Испания

Застраховките живот и пенсионното осигуряване са новият хит на пазара в Испания, където ударените от кризата граждани са загубили доверие в държавните институции и банките и се опитват да осигурят живота си по алтернативен начин, пише в. „Файненшъл таймс“.

За тенденцията разказва Антонио Хуертас, шеф на най-голямага застрахователна компания в страната Mapfre. Хуертас прогнозира рязко покачване на търсенето на пенсионни осигуровки в Испания, където една четвърт от работоспособното население е безработно.

„Виждаме търсенето на застраховки живот и на продукти в целия пенсионен сектор да расте по време на кризата в Испания“, обяснява той. „Кризата в испанската държава и съмненията за дългосрочната надеждност на публичния сектор означава, че средната класа спестява повече за пенсия“, посочва той.

Спестяванията на домакинствата в Испания намаляваха през периода на кризата. Mapfre, която е най-голямата застрахователна група в Испания по събрани премии и втора по големина в Латинска Америка, също е отчела спад. През миналата година компанията е записала намаление с 5,9 % на продадените животозастрахователни продукти в страната. Но Хуертас посочва, че фората все повече осъзнават нуждата да спестяват.

„Впъреки че инвестициите в пенсионни фондове в Испания все още са далеч под средното за ЕС, растежът, който виждаме, е важен. Ние и всички големи застрахователи в Испания нямаме съмнение, че това ще продължи“, смята Хуертас.

  Онлайн услуги
x