Природно бедствие не може да вдигне тарифите в презастраховането

Richard_Ward_CEO_Hi_Res_Дори голямо природно бедствие вероятно няма да се отрази върху тарифите за презастраховане предвид огромния капитал на разположение в сектора в момента. Това смята главният изпълнителен директор на Lloyds of London Ричард Уорд.

„Какво ще промени движението на тарифите? Очевидно това няма да е голяма природна катастрофа“, посочва Уорд по време на интервю в Монте Карло. „Това се случи през 2011 година – най-скъпата година за пазара Lloyds. През 2012 година имахме супербурята Санди, която също не е малко събитие“, добавя Уорд.

Той е в Монте Карло за традиционното събиране на водещи застрахователи и презастрахователи за договаряне на полиците за презастраховане за следващата година. Водещи компании като Munich Re, Swiss Re Ltd. и Hannover Re обявиха, че очакват зените да се запазят стабилни.

Природните катастрофи няма да доведат до ръст на тарифите, тъй като има прекалено много капитал на разположение, посочва Уорд. „Единственото нещо, което може да отклони този капитал и да го пренесе другаде би било подобрение на икономиката и ръст на лихвите“, смята шефът на Lloyds.

Глобалният презастрахователен капитал към момента се изчислява на 510 милиарда долара, а преди три месеца достигна рекорд от 515 милиарда долара. Очаква се в близките 5 години в индустрията да влязат още 100 милиарда долара.

„Истинският проблем ще бъде неочакван, като наводненията в Тайланд, които не бяха моделирани и не бяха очаквани, но пък и не бяха достатъчно големи“, обяснява още Уорд. „Затова е нужно нещо много значително, неочаквано и немоделирано. Наближаващата годишнина от 11 септември е напомняне за едно такова събитие“, добавя той.

  Онлайн услуги
x