Мамят застрахователи с оплаквания от стрес

stressОплаквания от стрес в резултат на катастрофа са част от новата схема за източване на застрахователни компании във Великобритания, след като бе разбита работилата няколко години програма за застрахователни измами с оплаквания от камшични травми, съобщава британският в. „Дейли мейл“. Стресът, както и камшичните травми, са трудни за доказване в медицината и е трудно да се отсее кои искове са оправдани и кои са лъжливи.

Адвокатските кантори, които доскоро печелеха като караха британци да подават искове за камшични травми след катастрофа като преувеличат нараняванията си, сега съветват клиентите си да посочват стреса като причина за иска. Една от компаниите – Thompsons Solicitors, дори е написала в сайта си, че над 20 % от пострадалите при автомобилни катастрофи страдат от „остър стресов синдром“, причинен от тежките спомени за инцидента.

Пол Евънс, шеф на застрахователната компания Axa във Великобритания, обяснява тревожна тенденция в исковете, свързани със стрес. „Н последните месеци виждаме увеличение на исковете заради стрес, които се подават. Това е тревожна тенденция, тъй като стресът, също като камшичните травми, е почти невъзможен за доказване от медицинска гледна точка, така че е трудно да кажеш кои искове са истински и кои са измамни“, обяснява той.

През април британското правителство прие строги мерки срещу компаниите посредници, които подтикват гражданите да подават искове срещу застрахователите. Тези компании работят с уговорката, че трябва да им се плати единствено, ако спечелят обезщетение. След въвеждането на строги ограничения от дейността им една трета от тях за затворили. Останалите обаче намират нови начини да източват застрахователните компании. Друга набираща популярност практика е да се свързват с работници, които може да страдат от увреждане на слуха заради работа в шумна среда. Посредниците приканват хората да подават искове години след като са напуснали въпросната компания с оправданието, че увреждането може да не се появи веднага, а много по-късно. Това отново е почти невъзможно за доказване.

  Онлайн услуги
x