Как да се справим с данъчна декларация за под 30 минути

 

Как да попълним данъчна декларация за под 30 минути

Данъчна декларация е израз, предизвикващ ужас у повечето хора, на които се налага да я подават. Тези, които го правят за пръв път, преминават през няколко етапа – пълно недоумение какво точно и къде да попълнят, побъркващо притеснение дали всичко е точно и за финал се стига почти до истерия от чакането с часове на опашка, за да я подадат. Тези, на които се налага да го правят редовно, често прибягват до услугите на счетоводител, защото изпитват откровен страх от това „упражнение“ и са склонни да се разделят със суми от между 20 и 50 лв за правилно попълнена декларация. Истината е, че данъчната декларация е куче, което лае, но не хапе. На пръв поглед тя е страховита и за нея се носят какви ли не ужасни легенди. На практика, в повечето случаи всеки може да си я попълни сам за не повече от 30 минути, стига да има необходимата подготовка.

Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да се справите с декларацията без излишни нерви и напрежение:

Предварителна подготовка

Навярно сте наясно, че преди да попълните декларацията, е нужно да съберете всички документи, удостоверяващи доходите ви за предходната година. Това включва както доходи от извънтрудови правоотношения – граждански договори, авторски и лиценционни възнаграждения и т.н., така и справка за изплатените суми и удържания данък по трудов договор.

Пример: Налага ви се да подавате декларация, тъй като имате доходи по граждански договор, наем или нещо друго, в рамките на годината. В същото време работите и по трудов договор. Нужно е да имате документи (Служебни бележки или други) за извънтрудовите отношения, но и такива, удостоверяващи доходите по трудовия договор. Въпреки че по трудовите договори и част от гражданските всички осигуровки и данъци се удържат своевременно и не се налага да доплащате данък, е важно всичко да се декларира.

Ако още не сте събрали документите, вече почти сте закъснели. Обадете се на работодателя си по най-бързия начин и помолете да ви пусне служебна бележка. Ако подавате декларацията онлайн, можете да прикачите бележка, изпратена по имейл. Ако, обаче, я подавате на хартия, е важно документите да са с мокър печат, така че вероятно ще трябва да ви ги разпечатат и пратят по куриер, или да си ги вземете лично.

Докато събирате документите, мислете какви доходи сте получили през 2016 г., защото е важно да се декларира всичко. Дори да сте продали права върху своя фотография или авторска статия за скромна сума от порядъка на 20 лв, е нужно да ги декларирате. Ако сте сменили работата през годината, вземете си бележки за изплатените доходи по трудови правоотношения и от стария, и от новия работодател.

ПИК код от НАП или електронен подпис

Ако сте имали благоразумието да си вземете такъв преди месеци, когато офисите на НАП не са толкова натоварени, това сериозно ви улеснява живота, тъй като можете да попълните и подадете декларацията онлайн. Същото можете да направите и с Квалифициран електронен подпис. Ако сега сте се сетили за електронния вариант, може да ви е доста трудно, защото офисите на НАП са претоварени от хора, които подават декларации, и може да се наложи да чакате доста за заветния код. Но ако сте решили – опитайте. Предимството на кода е, че можете да си попълните декларацията на спокойствие в почивните дни и да я изпратите в удобен за вас момент, вместо да се редите на опашка в работен ден.

Попълване на данъчната декларация

Кутийките в данъчната декларация са наистина много, но попълването не е чак толкова сложно.

Данъчна декларация с баркод

На първо място, изтеглете от сайта на НАП данъчна декларация с баркод. Тя смята сама дължимите данъци и суми, след като въведете данните от документите си, и намалява риска да сгрешите нещо при сметките или пренасянето. Също така, декларацията с баркод има опция за проверка за правилно попълване и ще провери вместо вас дали не сте пропуснали някое задължително поле или нещо друго важно.

Приложения към данъчната декларация

Още в началото на декларацията трябва да отбележите приложенията, които искате да попълните. Те зависят от това какви видове доходи сте получавали през годината. Повечето граждански договори са в приложение 3, а трудовите, в приложение 1. Останалите приложения са за доходи от земеделска дейност, наеми и др. Прочетете списъка и отбележете това приложение, в което попадат вашите доходи.

Попълване на приложенията

Същинската част от декларацията, и най-затрудняващата всички, е самото попълване на данните. То, всъщност, изобщо не е толкова сложно, тъй като информацията в служебните бележки често е описана по същия начин, по който и в декларацията. Например, ако имате доходи от трудови правоотношения, в служебната бележка от работодателя най-вероятно има графа Доходи с код 101, 102, 103 – в зависимост от случая. В прложение 1 на данъчната декларация има същите графи, като просто трябва да препишете цифрите от бележката. По същия начин преписвате числата за удържани вноски по КСО и ЗЗО (срещат се още като ДОО, ЗО и ДЗПО – едно и също е), както и удържания авансово данък, или ДОО. Всичко това преписвате в съответните графи в приложението и  – О, Чудо! – декларацията сама пресмята дали имате да доплащате данък и в какъв размер.

Аналогично е и при попълване на другите приложения.

Основно правило: Четете внимателно самите служебни бележки, както и указанията в самата декларация. В повечето пъти пише абсолютно всичко, просто повечето хора изобщо не четат, а вместо това изпадат в истерия колко е сложно всичко!

Данъчни облекчения

Ако ви се полагат данъчни облечения – честито, ще можете да спасите поне малка част от доходите, които иначе трябва да дадете на държавата с неясен резултат. Вижте повече за данъчните облекчения в тази статия.

Жокер: Ако имате доброволно здравно осигуряване или застраховка Живот, направените вноски могат да се ползват като данъчно облекчение

Ако имате право на тях, вероятно сте събрали вече необходимите документи. Нужно е само да препишете данните от тях в приложение 10 – данъчни облекчения, и декларацията ще пресметне колко пари пестите от данъци. Ако пък сега се сещате, че може би имате право – бързо прочетете тази статия и се върнете към точка 1, за да опитате да съберете необходимите документи навреме.

Важно: Ако имате право на данъчни облекчения, но всичкият ви данък вече е авансово платен, полагаемото не е загубено. То ще ви бъде възстановено по банкова сметка, която трябва да посочите в декларацията.

Проверете и разпечатайте

След като попълните данните от всички събрани документи – служебни бележки, договори и др., е време да проверите и подготвите декларацията за подаване. В данъчната декларация с баркод има бутон ПРОВЕРИ най-отгоре. Натиснете го и ще ви излезе съобщение за сгрешени или пропуснати полета. Когато поправите всички липси, сте готови за подаване. Натиснете Разпечатай и принтирайте. Ще трябва да се подпишете на всяка страница от разпечатаната декларация, след което да я окомплектовате с наличните документи и бележки и да я изпратите към НАП.

Попълването и проверката на самата декларация отнемат не повече от 30 минути. Освен ако нямате доходи и документи от наистина много на брой различни източници, едва ли ще ви отнеме повече. В общи линии, от всяка една бележка трябва да препишете две или три суми на съответното място в декларацията, което отнема минута. Освен ако нямате десетки бележки, едва ли ще ви трябват часове за тази работа.

Подаване на данъчна декларация

Тук следва и най-бавната част. Ако сте изчакали до последния момент, шансовете това да стане бързо и лесно са минимални. Вариантите:

  1. Лично в офис на НАП – вероятно най-бавният. Предпочитан от хора, които са неуверени в попълненото или много се затрудняват и предпочитат служител на НАП да им погледне декларацията, преди да я подадат. Последното е добра идея, но ако сте изчакали последния ден, може и да не ви дойде редът. За следващия път да си знаете, че ако искате да ви обърнат повече внимание, отивате доста преди крайния срок
  2. По пощата. Можете да изпратите декларацията с обратна разписка в ТД на НАП по постоянен адрес. Ако отивате в последния ден преди крайния срок, вероятно и във всяка поща ще има опашки. Но предвид факта, че пощенските станции са далеч повече на брой от териториалните дирекции на НАП, там вероятно ще минете по-бързо
  3. По куриер. Това може би е най-бързият и лесен начин, ако подавате хартиена декларация, но таксата за доставка е и по-висока. Но е вариант, който си заслужава, ако нямате няколко часа за чакане по опашки
  4. По интернет. Ако имате ПИК или електронен подпис, просто влезте в портала на НАП, попълнете декларацията, прикачете сканираните документи и изпратете. Ще получите потвърждение на пощата за приемането ѝ и ще се чувствате като в цивилизования свят!
  Онлайн услуги
x