За какво да внимаваме, когато сключваме застраховка Домашно имущество?

застраховка домашно имущество
застраховка домашно имущество

Вероятно сте попадали на десетки реклами на евтини застраховки – по телевизията, билборди, в пресата или онлайн. Обещават ви цени от примерно 20 стотинки на ден, а вие си представяте как срещу този скромен разход ще живеете спокойно цяла година и ако нещо се случи с дома ви, то застрахователят незабавно ще ви изплати щетите, без да се замисля. Като експерти в застраховането, обаче, днес искаме да ви разясним някои подробности около застраховането на имущество, които е добре да знаете, преди да тръгнете след първата реклама на евтина застраховка, която ви попадне. Те не са свързани с коректността на застрахователите – напротив! Съвременните застрахователни компании изключително рядко си позволяват да разочароват клиентите си без основателна причина. Най-често проблемите със застраховки произтичат от избора на неподходящ продукт още при сключването на застраховката и оттам неадекватните спрямо нуждите на клиента покрития.

В тази статия ще ви споделим някои от основните неща, за които трябва да внимавате при избора на застраховка и да питате изрично застрахователя или застрахователния брокер, когато се готвите да сключите полица за дома си. Те не са единствените, но са най-честите причини за грешки при сключването на застраховки за дома.

Покритието Земетресение

През последните години, в по-голямата част от имуществените застраховки, рискът Земетресение се предлага като допълнение, извън основното покритие. Основното и задължително покритие обикновено включва клауза Пожар и природни бедствия, но земетресението по принцип е разграничено от тях. В някаква част от предлаганите продукти рискът Земетресение може и да е включен в основната цена на предлаганата застраховка, а също по време на промоционални кампании може да се предлагат комбинирани полици с включено покритие за Земетресение. Тъй като това зависи от политиката на всеки отделен застраховател, винаги питайте как стои въпросът с риска Земетресение. Важно е да отбележим и че при някои застраховки, дори при включен риск Земетресение, застрахователят може да изисква самоучастие в размер на някакъв малък процент от застрахователната сума. Също така, цената на покритието зависи много в кой район на страната живеете – в някои райони рискът от земетръс е по-висок и застраховката е по-скъпа. Затова, ако искате да имате покритие срещу земетресение, винаги питайте какви са условията за всяка отделна застраховка и застраховател, които обмисляте.

Покритието Наводнение

Ситуацията с наводнението е почти идентична. В някои полици то се включва в основния пакет от бедствия, а в други не. Много зависи и от причината за наводнението. Например, ако е от дъждовна вода, е възможно да мине като покрито от основния пакет. Но ако е вследствие на спукана тръба, наводнение от съседи или пък прелял язовир или река в близост до имота ви, застрахователят да откаже обезщетение. Проучете с повишено внимание, ако ви предстои да застраховате имот в близост до воден басейн.

Какви видове Кражба покрива застраховката

Покритието за Кражба по традиция се избира като допълнително покритие към застраховка имущество, като в някои компании различните видове кражба са разделени в отделни покрития и се застраховат отделно. Така, например, в общия случай е покрита кражбата с взлом. Но може да има допълнителни условия за включването на покритие за кражба с техническо средство. Като се има предвид, че много голяма част от кражбите стават именно с помощта на технически средства и без следи от взлом, поинтересувайте се и от този въпрос, особено ако живеете в апартамент в голям град.

Застраховка на сграда и движимо имущество

Имайте предвид, че сградите и движимото имущество в тях се застраховат поотделно в повечето случаи. Също така, движимото имущество се дели на различни категории с различни цени за застраховане. По-скъпо е да застраховате телевизор и лаптоп, отколкото хладилник, примерно, особено срещу риска кражба. И тъй като условията при всички застрахователи са различни, питайте изрично за избраната от вас полица, преди да я сключите окончателно.  

Застрахователна сума, покритие, първи риск

Съвременните застрахователни продукти са изключително гъвкави и можете да попаднете на застраховки с най-различни условия. В общия случай, цената на застраховката е пропорционална на общата застрахователна сума. В същото време, никой не ви задължава да застраховате имота си на реалната му стойност, освен ако не става въпрос за застраховка в полза на банка по повод ипотечен кредит. Дори имотът ви да се оценява на 100 000 лв, спокойно можете да сключите застраховка с покритие 10 000 лв. Тя, разбира се, ще е 10 пъти по-евтина от тази на реалната стойност на имота ви. Но в случай на погиването му, ще получите и 10 пъти по-малко обезщетение и остатъка от щетите ще трябва да покриете сами.

Цената на застраховката

По правило, застраховки имущество са изключително достъпни продукти дори без да е активна някаква специална промоция. По-важно е да изберете подходящия продукт с адекватни на вашите нужди условия и покрития, за да сте сигурни, че имате надеждна защита, ако се случи нещо непредвидено.  

Ако видите реклама на застраховка домашно имущество с примамлива за Вас цена, това не означава, че предлаганият продукт е лош. Просто подходете с внимание и проучете какво точно включва тази застраховка и дали отговаря на рисковете, на които вашият имот е най-изложен. Напълно възможно е на пазара от други застрахователи да се предлагат идентични продукти на идентични цени, но просто да не знаете за тях, защото не се рекламират толкова активно. Затова най-доброто решение е да посетите застрахователен брокер, да дадете повече информация за имота и нуждите си от покритие и да попитате кой е най-адекватният продукт, който ще ви предложат. Не се колебайте да питате и за продуктите, които сте видели в реклама – никой брокер няма да ви откаже да ги коментира, тъй като интересът на застрахователните брокери е да открият най-подходящия продукт за клиента си, а не да продават продукти на конкретна компания. Ако имате нужда от консултация, специалистите на Инстрейд Застрахователен брокер са насреща. Свържете се с нас за всякакви запитвания и оферти.

  Онлайн услуги
x