Бум на автокражбите – интервю за NEWS7

Високотехнологични джаджи помагат на джамбазите да отключват колите за секунди


България на първо място в Европейския съюз в класацията за кражби на леки коли. Наши източници в полицията алармираха, че автоджамбазите внасят устройства за над 15 000 евро – последна дума на техниката, с които возилото изчезва за секунди. Според застрахователи ръстът на автокражбите се дължи на липсата на маркировка.

Потърпевши разказаха пред камерата на TV7 и NEWS7, че семейният им автомобил е бил изчезнал от бензиностанция в центъра на София. Хората подават жалба в полиция и застрахователи и след три месеца чакане застрахователите им изплащат сумата за автомобила.

Тази история вероятно е позната на хиляди хора и то от първо лице. Отчита се интерес не само към колите, използвани за части, но и към скъпите возила, за кражбата на които джамбазите използват вносни и високотехнологични джаджи. Обикновено те се внасят от Русия и с тяхна помощ колата се отключва буквално за секунди. Застрахователите се жалват, че мащабът на проблема е огромен и няма аналог в цяла Европа.

Бума на посегателствата става причина за дискусия – дали да се върнат маркировките за автокаско, които бяха забранени. От бранша предлагат въвеждането на единна система, която да позволява обмен на информация между застрахователи и полицията, както и засилване мерките по границите ни за възпрепятстване изкарването на колите в чужбина.

От полицията обясняват, че крадците често минават за техни колеги като се движат с автомобили от същата марка и модел като полицейските и така избягват проверките и проблемите на пътя. Изобретателността на джамбазите е пословична. В мрежата например се предлагат хиляди начини за кражбата на автомобил.

Репортаж на ТВ7, интервю със Стоян Проданов, изпълнителен дитектор на БулИнс и Ивета Кунова, управител на Инстрейд Застрахователен брокер

  Онлайн услуги
x