Застраховка срещу атаки в социалните мрежи

Една от първите в света застраховки, която осигурява защита специално срещу хакерски атаки в социалните мрежи, бе пусната на пазара във Великобритания, съобщи в. „Дейли мейл”.

Открадването на профил или страница във Фейсбук, Туитър, LinkedIn или друга социална мрежа може да има сериозни последствия не само заради възможната кражба на лични данни, но и заради възможността сериозно да навреди на репутацията на притежателя. Така например зложелателите могат да разпространяват обидни съобщения от откраднатите профили и да унищожат репутацията им и бизнеса им.

Затова британската компания ALLOW предлага застраховка точно за такива случаи. Абонаментът струва 3,99 британски лири на месец и при инцидент осигурява правно и друго обслужване на потърпевшия, докато търси правата си. Това включва покриване на разходи за деактивиране на профили, премахване на обидна информация, спиране на наказателни действия срещу потърпевшия, произлезли от хакването, напр. заведени дела за обида и клевета.

Подобни опасности съвсем не са само теоретични, посочва в. „Дейли мейл”. Британката Никола Брукс в продължение на 9 месеца била тормозена от зложелатели, които направили фалшив акаунт с нейното име във Фейсбук и разпространявали злепоставящи съобщения към деца. В профила тя била представена като наркодилър, проститутка и престъпничка. Хакерите откраднали и електронната й поща и се добрали до домашния й адрес, който разпространили в интернет. Жената завела дело срещу Фейсбук и принудила социалната мрежа да разкрие идентичността на нападателите, които сега също възнамерява да съди.  Нейните адвокати са се съгласили да я защитават безплатно, тъй като случаят е прецедент, но се очакват и други подобни инциденти и застраховка, покриваща правна помощ, би била разумна, посочва „Дейли мейл”.

  Онлайн услуги
x