Тайланд е най-добрият нов пазар за инвестиции след Китай

Тайланд доказва статуса си на най-привлекателен развиващ се пазар за инвестиции след Китай, съобщава Блумбърг. Класацията е направена на базата на редица критерии, между които пазарна прозрачност и прогнози за растеж през идните няколко години.

Пазарът на акции в Тайланд е едва 303 милиарда долара, или само 0,6 % от световния. За 2011 г. БВП на глава от населението е 5281 долара, което е половината от този на Мексико. Страната през изминалата година бе засегата и от тежки наводнения, но това само напомни колко важна е тя за световната индутрия.

Тайланд може да се похвали с успешно развити индустрии в областта на автомобилостроенето и електониката. В нея се произвеждат 35-40 процента от всички хард дискове в света, а през 2010 г. в нея са произведени повече лекотоварни автомобили, отколкото в Япония.

В областта на земеделието Тайланд е най-големият в света износител на ориз, най-големият производител на гума и вторият по големина производител на захар. Страната е и в топ 20 в света в областта на туризма, като през 2010 г. в нея са дошли повече туристи, отколкото в Гърция.

„Преди наводненията хората нямаха представа колко важен е Тайланд за световния пазар“, казва Тирапонг Чансири, президент на компанията Thai Union Frozen Products Pcl. (TUF), която е най-големият в света производител на консервирана риба тон.

Тайланд, единствената страна в югоизточна Азия, която никога не е колонизирана, има богата и интересна история за последните няколко десетилетия. До 1932 г. тя е феодална абсолютна монархия с приход на глава от населението едва 200 долара на година. Той се запазва такъв до 50-те години на миналия век, по данни на ООН. През 60-те години, по време на Виетнамската война, Тайланд е съюзник на САЩ и на територията на страната са построени военни бази, пътища и пристанища. Няколко тайландски правителства са предлагали различни стимули, включително данъчни облекчения, за чуждите инвеститори, които са привлечени още от евтината работна ръка, и в последните години от стратегическото положение на Тайланд – в регион с пазар от 575 милиона потребители.

През 1962 г. Toyota отваря първата си фабрика там, следват я и други японски гиганти като Canon и Sony. По-късно се присъединяват и американските автомобилостроители. През 1983 г. най-големият производител на хард дискове Seagate Technology започва производство в Банкок. След тях идва и конкурентът им Western Digital, както и автомобилните компании Ford Motor и General Motors.

Между 1971 и 2010 г. средният растеж на тайландската икономика е 6 % на година, въпреки опитите за преврати и финансовите кризи. Наводненията през 2011 г., които отнеха живота на 800 души, удариха силно икономиката, която възлиза на 346 милиарда долара, като щетите могат да достигнат 46 милиарда долара.

Въпреки това, очаква се Тайланд да се възстанови бързо и от тази криза, а възможностите на страната и икономиката да оцелява са доказани неведнъж.

През 1998 г. в разгара на азиатската финансова криза икономиката на Тайланд се свива с 10,5 %. Само на следващата година обаче тя отбелязва растеж от 4,4 %. През 2004 г. Тайланд преживя унищожителното цунами, а през 2006 г. – превлат, дестабилизиращ политиката, но днес икономиката работи на пълни обороти.

  Онлайн услуги
x