Шефът на Apple отказа $ 75 млн.

Шефът на технологиччния гигант Apple Тим Кук се е отказал от възнаграждение в размер на 75 милиона долара, съобщава Би Би Си. Това става ясно от декларация, подадена в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Тим Кук е отказал да му бъдат изплащани дивиденти в следващите 10 години върху акциите в компанията, които притежава. Apple тази година обяви, че ще започне да плаща дивиденти за пръв път от 1995 г. насам, но Кук уточнил, че не иска неговите дялове да се вземат предвид при раздаването на плащанията. Причина за това не се посочва, но според запознати той искал да даде пример и да се спаси от сценарий, подобен на тези, които сполетяха няколко европейски компании тази пролет. Невиждани бунтове на акционерите срещу заплатите на шефовете свалиха няколко ръководители на компании, включително този на застраховтелната компания Aviva. Освен това Кук искал да покаже и че решението за изплащане на дивиденти не е с цел той да се облагодетелства от огромния брой акции, които притежава.

Тим Кук притежава 1,125 млн. акции в Applе, от които 1 млн. получи след поемането на компанията от Стив Джобс през август м.г. Това обаче са специални акции, дадени му като част от договора за управление на компанията, които не може да продава, но може да получава дивиденти. Кук обаче притежава още 13 754 обикновени акции, върху които ще получи дивиденти в размер на около $ 1,5 млн. за 10 години.

Акциите на Apple са изключително доходоносна инвестиция през последните години като цената им тази година достигна рекордните 644 долара, което оценява компанията на над 600 милиарда долара. В момента цените им са около 562 долара и все още са сред най-търсените на пазара.

  Онлайн услуги
x