Новият оазис за застрахователите: Камбоджа

Световните застрахователи, търсещи нови разрастващи се пазари в Азия, имат пред себе си нова обещаваща възможност в района: Камбоджа. Камбоджанският пазар е един от малкото незавладяни още в бързо развиващия се район на Югоизточна Азия, но това скоро ще се промени, съобщава Ройтерс. Вече две големи застрахователни компании са обявили, че ще отварят офиси в страната, а други гледат с интерес към потенциала на този пазар.

Британският застраховател Prudential съобщи, че е получил принципно одобрение от правителството на Камбоджа да отвори местен животозастрахователен бизнес, който ще е изцяло чужда собственост. Малко по-рано и най-големият застраховател в Канада  Manulife обяви, че отваря офис в Пном Пен. И двете компании разчитат сериозно на дейността си на азиатския пазар. Една трета от продажбите на Manulife идват от там, а за Prudential Азия е най-големият източник на приходи. Тъй като и двете компании вече имат сериозно присъствие в Азия и развитите пазари на континента предоставят все по-малко възможности, те се ориентират към югоизточната част на континента. Младото население и липсата на развит животозастрахователен пазар са възможност за нови печалби.

Досега на Камбоджа не се гледаше като на привлекателен пазар заради сравнително малкото население – 14 милиона души, и малкият доход на глава от населението – около 750 долара на година. В страната обаче има необичайно голям брой млади хора под 30 години, а бързият икономически растеж в последно време е обещаващ за застрахователите.

„С увеличаващата се средна класа, Камбоджа е един девствен пазар със значителен потенциал“, коментира Дейвид Норис, говорител на Manulife. Между 2004 и 2007 г. Камбоджа отбелязва 10 % икономически растеж. За миналата година той е 6,1 % – почти колкото Индонезия, която е с 6,5 %. Според прогнозите в близките 5 години Камбоджа ще стане най-бързо растящата икономика в региона.

През последните години страната бележи сериозен икономически напредък, подпомогнат и от големи инвестиции от Китай и Южна Корея. През април т.г. страната отвори собствена фондова борса.

Prudential смята да инвестира първоначално 7 милиона долара в страната, което е минималният капитал за застрахователи, изискван от камбоджанския закон. Освен Prudential и Manulife в Камбоджа оперира още само един животозастраховател – Cambodia life, който е контролиран от правителството и съвсем нов – компанията е създадена през май т.г. За разлика от останалите азиатски правителства властите в Камбоджа не налагат ограничения на присъствието на чуждите застрахователи в района и позволяват новосъздадените компании на местния пазар да са 100 % чуждестранни, без да се изисква държавно участие. Според банкери влизането на камбоджанския пазар ще бъде сравнително евтино, което го прави още по-добра възможност за разрастване за застрахователите.

  Онлайн услуги
x