Нова летищна такса изненадва туристите в Испания

Туристите в Испания това лято ще бъдат изненадани от нова летищна такса, оскъпяваща полетите им с няколко евро, съобщи Би Би Си.

Новият данък влезе в сила от 1 юли и е част от антикризисните мерки на правителството, което се опитва да балансира бюджета си. Става въпрос за увеличение на таксата за излитане, което излиза на пътниците средно 7-8 евро повече в зависимост от летището. На най-натоварените летища като Мадрид и Барселона таксата е най-голяма. Налогът е в сила от началото на месеца, но се отнася и за всички пътници, които са платили билетите си по-рано, но пътуват след 1 юли. Таксата за излитане по принцип се плаща от авиокомпаниите на правителството, но много от тях автоматично я прехвърлят на пътниците. Така например вече два нискобюджетни превозвача обявиха, че вдигат цените. Испанската авиокомпания Vueling е изпратила на клиентите си имейли, в които ги уведомява, че ако не отменят резервациите си до 7 дни, автоматично ще им вземе още 7 евро от кредитните карти заради новия данък. „Бритиш еъруейз“ и „Иберия“ все още обмислят дали да вдигнат цените или сами да поемат разходите.

Междувременно няколко нискобюджетни авиокомпании се договориха за нови правила за формиране на цените на билетите, които ще спестят някои допълнителни нерви на пътниците. Става въпрос най-вече за таксите за плащане с дебитна карта, които някои от компаниите не включват в първоначално обявената цена на полета и крайната цена се оказва доста по-висока от очакваното. Aer Lingus, BMI Baby, Eastern Airways, easyJet, Flybe, German Wings, Jet2, Lufthansa, Ryanair, Thomas Cook, Thomson (TUI) и Wizz Air се разбраха занапред да променят тази практика.

  Онлайн услуги
x