„Малев“ спря да лети, нискотарифните превозвачи веднага заеха нишата

Унгарската държавна авиокомпания „Малев“ спря полетите в петък сутринта заради неплатени дългове. Компанията на практика изпадна в неплатежоспособност, след като кредиторите й си поискаха всички дължими заеми, а доставчиците отказаха да обслужват поръчките й, без да получат авансово плащане. Така след 66 години на пазара, „Малев“ е пред фалит и засега не се очаква възстановяване на полетите.

Авиокомпанията има финансови затруднения от години. До крайната ситуация се стигна, след като в началото на т.г. Европейската комисия нареди на компанията да върне отпусната по-рано държавна помощ, тъй као парите били дадени в разрез с правилата за конкуренция. Така държавата спря всякакви помощи за закъсалата авиокомпания и тя на практика изпадна в неплатежоспособност. Запознати със случая обясняват, че сред дължимите плащания били и застраховки на пътниците за 30 милиона евро.

Решението за окончателно спиране на полети било взето, след като два самолета на компанията не били пуснати да излетят от Тел Авив и Ирландия заради неплатени сметки.

В момента компанията притежава 22 самолета, а в нея работят 2600 души. Освен тях, от фалита ще пострада и летището „Ференц Лист“ в Будапеща, тъй като 40 % от приходите му досега идваха от „Малев“.

За пътниците обаче прекратяването на дейността на авиопревозвача изглежда няма да е голяма загуба, тъй като за часове се намериха заместители на полетите на „Малев“. Няколко нискотарифни авиокомпании, между които Ryanair, Air Berlin, Wizzair вече заявиха, че ще пуснат допълнителни полети от и до Будапеща. Ryanair обяви, че ще пусне 26 нови полета от и към тази дестинация, повечето от които стартират през април. Досега компанията обслужваше едва 5 маршрута от там. Предвижда се с тези полети да летят общо 2 милиона пътници годишно.

Унгарската нискотарифна компания Wizzair пък предложи алтернативни полети за клиентите на „Малев“, които вече са си купили билети, но те не могат да бъдат използвани. Предложени са 50 000 билета по 9900 форинта, или 45 долара. Компанията също обяви, че ще увеличи базираните в Будапеща самолети от 3 на 5.

Германският превозвач Lufthansa съобщи, че ще добави още по един полет на ден от Хамбург и Берлин. Air Berlin, втората по големина германска авиокомпания, също ще лети още веднъж от Берлин до Будапеща.   

Чешката нискотарифна компания SmartWings този месец ще пусне линии от Будапеща до Тел Авив, през април до Париж, а от май до още няколко европейски дестинации.

 

  Онлайн услуги
x