МВФ увеличи капацитета си двойно

Международният валутен фонд увеличи два пъти капацитета си за отпускане на заеми за държави с финансови затруднения, съобщи Би Би Си. Новината бе оповестена в съобщение на фода след среща на членовете му във Вашингтон.

Капацитетът на МВФ е увеличен с 430 милиарда долара, се посочва в съобщението. Това става възможно, след като част от страните членки са се съгласили да отпуснат допълнителни кредити на МВФ, в случай на необходимост. Най-големият донор на фонда са страните от Еврозоната, които ще дадат допълнително 200 милиарда долара. Следващият по големина кредитор е Япония, с $ 60 млрд. Южна Корея и Великобритания ще отпуснат допълнително по $ 15 млрд., Швеция – 10 млрд., Норвегия – 9,3 млрд., Полша 8 млрд., Автралия и Дания по 7 млрд. и Сингапур 4 млрд. долара.

Шефката на МВФ Кристин Лагард обяви още, че няколко страни, между които Русия, Индия, Китай и Бразилия също са проявили интерес да финансират фонда, но намеренията им няма да бъдат оповестявани публично засега. Бразилия иска повече власт в управлението на фонда в замяна на допълнително финансиране, според запознати източници. САЩ пък не се очаква да предложат допълнителни пари изобщо, защото това би предизвикало критики на фона на предизборната кампания.

  Онлайн услуги
x