Lloyd’s се готви за колапс на Еврозоната

Британският застрахователен пазар Lloyd’s of London се подготвя за евентуален колапс на Еврозоната. Това разкри шефът на борсата Ричард Уорд в интервю за британския в. „Телеграф”.

„Доста съм разтревожен за Европа. Кризата от 2008 г. бе създадена от банките, бизнеса и финансовата общност, но сегашната криза е създадена от политиците”, обяснява Уорд. „Тревожа се за последствията, които ще настъпят при излизане на Гърция от Еврозоната. С всички тези тревоги трябва да сме много внимателни като правим бизнес в Европа и има много въпросителни пред работата с бизнеси в евро. Не мисля, че излизането на Гърция ще доведе до колапс на Еврозоната, но трябва да сме подготвени и за това”, обяснява той.

Уорд разкрива, че Lloyd’s вече е предприел необходимите мерки, за да намали рисковете в случай на подобно събитие. Пазарът вече е подготвен за преход от сделки в евро към сделки в множество други валути. Той обяснява, че не това е основният проблем, тъй като технологичната възможност е налице. По думите му, основните въпроси ще са свързани с това как да се деноминират останалите валути

Шефът на Lloyd’s споделя още, е пазарът е ограничил максимално рисковете в портфейла си от активи, който възлиза на 58,9 милиарда британски лири. В момента една трета от него е в кеш, една трета в държавни облигации, предимно на САЩ, Великобритания, Канада и Австралия, и една трета в корпоративни облигации.

 

  Онлайн услуги
x