Евтините авиокомпании посягат и на ръчния багаж

Нискобюджетните авиокомпании, които обикновено начисляват куп такси за допълнителни и необходими услуги над обявената първоначално цена за превоза, може да посегнат и на ръчния багаж, който досега се превозваше от всички безплатно, съобщава в. „Дейли мейл“.

Полско – унгарският нискобюджетен превозвач WizzAir от  1 август въвежда пробно нова такса за голям ръчен багаж. Първоначално тя ще бъде начислявана само на летящите между лондонското летище Лутън и полския град Катовице. Максималният размер на безплатно превозвания багаж в кабината се намалява до 42х32х25 см. Багаж над тези размери, който трябва да се събира в багажното отделение над главите на пътниците, ще се таксува с 10 евро отгоре. Остава ограничението, че чанти с размер над 55х40х20 см и по-тежки от 10 кг не могат да бъдат качвани в кабината и трябва да бъдат в регистрирания багаж. Цените за бройка регистриран багаж са до 20 евро за полети под 110 минути и до 25 евро за по-дълги маршрути.

В официално съобщение WizzAir съобщава, че новата мярка се въвежда, за да стимулира пътниците да качват по-малко багаж в кабината, за да става регистрирането и качването им по-бързо. Тези, които все пак са платили за допълнителен по-голям ръчен багаж, ще имат предимство при качване.

Ако новата схема бъде успешна, компанията планира да въведе таксата за всичките си полети. Експерти коментират, че при успех същите мерки може да въведат и други нискобюджетни компании.

  Онлайн услуги
x