Електрическа кола минава 500 км за $ 10

Американската автомобилна компания Tesla представи най-новия си революционен модел, наречен простичко Model S и за пореден път събра очите на публиката и конкурентите и си спечели хиляди нови фенове, съобщи в. „Дейли мейл“.

Моделът е изцяло електрически, но пък на вид се различава сериозно от традиционните електрически коли, пълни с огромни батерии. Красивият дизайн обаче е само една малка част от наречената от медиите моторна революция. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 4,4 секунди и с едно зареждане изминава 500 км. Цената на зареждането пък е около 10 долара.

Возилото чудо бе представено от основателя на Tesla – милиардерът Елън Мъск на специално събитие в петък във фабриката на компанията в Калифорния. На представянето бяха раздадени на собствениците си първите произведени автомобили от модела. За тази година е предвидено производството на 5000 такива коли, като всичките вече са поръчани. Валят и заявки за 2013 г., когато се очаква от завода да излязат 20 000 такива автомобила.

Новата Tesla предлага и други приятни изненади. В автомобила има 17-инчов тъчскрийн, чрез който се контролира интериорът. Системата позволява в купето да се пусне безжичен интернет, така че всички пътуващи да го ползват на смартфоните си.

Tesla Model S се продава в два варианта – основен и по-мощен. По-лекият вариант е на цена 49 900 долара, а по-мощният се продава за 84 900 долара. Базовият модел минава около 250 км с едно зареждане, а по-скъпият – 500 км.

Основателят на Tesla Елън Мъск е известен с революционните си идеи и изобретения. Той е основател на световноизвестната система за разплащания PayPal, както и на компанията за космически разработки Space X, която наскоро изстреля първия в света частен космически кораб, който се скачи с Международната космическа станция. Сега Мъск обяснява, че иска да разбие митовете, че електрическите коли са по-лоши и по-тромави от бензиновите.

„Светът живее в илюзия, че електрическите коли не са толкова добри, колкото бензиновите. Модел S разбива тази илюзия. Той показва, че електрическа кола може да бъде най-добрата кола в света. Потребителите сами ще се уверят, че е най-добрата във всяко отношение – движение, сигурност, поддръжка, технология, интерфейс, стил, естетика“, обяснява Мъск.

Сред първите собственици на такава кола са основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж.

  Онлайн услуги
x