Audi влиза в бизнеса с мотоциклети

Германският автомобилостроител Audi, част от концерна Volkswagen, ще купи италианския производител на мотоциклети Ducati, съобщи Ройтерс. Решението е било взето в сряда от борда на директорите на компанията, а сделката ще бъде осъществена веднага след получаването на необходимото одобрение от регулаторните органи.

Детайли са покупката не се посочват, но според източници на Ройтерс цената на сделката е 860 милиона евро. С придобиването на Ducati най-големият производител на автомобили в Европа ще добави към портфолиото си 12-ти бранд. Компанията ще разнообрази още асортимента си, който в момента включва пътнически коли, камиони и луксозни возила. Audi пък ще може да конкурира дългогодишния си пазарен съперник BMW в още една област – мотоциклетите.

Според анализатори обаче в тази сделка няма голяма пазарна логика. Ducati има задължения за 200 милиона евро и няма сериозна позиция на пазара в момента. Компанията произвежда около 40 000 мотоциклета годишно. За сравнение – лидерът в бранша Honda произвежда по 16 милиона мотора.

  Онлайн услуги
x