$ 1 млрд. за компания с 13 служители и без приходи – едно от най-странните бизнес решения

„Фейсбук” купува приложението за споделяне на снимки „Инстаграм” за 1 милиард долара, обявиха сензационно от компанията във вторник. Със сделката се похвали лично основателят на „Фейсбук” Марк Цукърбърг. Това не е първата милиардна сделка в Америка и технологичния свят, но след като се появиха детайли за нея, тя бързо бе окачествена като една от най-странните.

Шокът дойде след оповестяването на подробности за компанията „Инстаграм”, чийто продукт е сравнително популярен в Америка, но почти непознат в Европа. Става въпрос за приложение за мобилен телефон, което позволява бързо правене на снимки, тяхното обработване и добавяне на различни ефекти и лесно споделяне в интернет. Приложението не е свързано с конкретна социална мрежа, като потребителите могат да изберат дали да ги пуснат във „Фейсбук” или някой друг сайт. Платформата е пусната едва преди година и половина, но днес вече има близо 30 милиона потребители. Първоначално тя тръгва като приложение за iPhone и iPad, като за година и половина събира 27 млн. потребители. Преди седмици обаче е пусната и версия за операционната система Android, която е свалена от

 

1 милион потребители за един ден

 

и броят им постоянно се увеличава. Именно това вероятно е повратният момент, в който Марк Цукърбърг решава, че в този продукт има огромен потенциал и той трябва да стане част от семейството на „Фейсбук”, коментират анализатори.

И все пак, харченето на 1 милиард долара за „Инстаграм” продължава да бъде учудващо решение за финансовите анализатори. Компанията е основана съвсем скоро, през октомври 2010 г., от двама младежи – студента в „Станфорд” Кевин Систром и приятеля му Майк Крийгър. Малко по-рано Систром прави сам свое приложение за споделяне на снимки, което добива голяма популярност. Майк става голям почитател и се свързва с автора. По-късно двамата решават да пуснат „Инстаграм”. Въпреки голямата си популярност, компанията остава миниатюрна по всички критерии. До край на 2011 г. тя има едва 7 служители, като още няколко са наети тази година, за да поддържат версията за Android. Към момента “Инстаграм” има 13 служители, освен Кевин и Майк. И по шокиращото – никакви приходи. Приложението все още е безплатно и въпреки огромния си потенциал и милионите потребители, то не носи приходи.

 

Щастие за всички

 

Цукърбърг обаче е убеден, че инвестицията си струва. „Ще можем да работим по-тясно с екипа на „Инстаграм“, за да ви предложим най-доброто преживяване и при споделянето на мобилни снимки на базата на вашите интереси.”, казва той в профила си във „Фейсбук”. Това е първият случай, в който социалната мрежа купува компания с толкова много потребители и не се планират много такива покупки, казва той. Цукърбърг уточнява, че няма намерение да ликвидира новата си придобивка, за да се избави от възможна конкуренция. Той обещава заедно с екипа на „Инстаграм” да работят за подобряването на приложението. Цукърбърг обещава и че няма да обвързва мрежата пряко с „Фейсбук” и потребителите ще могат да споделят снимките си и в други социални мрежи.

Още по-щастливи и развълнувани обаче са вече бившите собственици на „Инстаграм”. Майк и Кевин, които само преди две години са  получили 7 милиона долара начален капитал от външни инвеститори, поради липса на собствени средства, днес са мултимилионери. Кевин, който има дял от 40 % в компанията си, ще забогатее с 400 милиона долара. Майк има 10 % и ще вземе 100 милиона долара. Редовите служители на компанията, 13 на брой, притежават общ дял от 10 % и на всеки от тях ще се паднат средно по 7-8 милиона долара. Освен това, те ще продължат да работят за компанията и за новия си, доста щедър работодател, Марк Цукърбърг.  Останалите пари отиват при първоначалните инвеститори, които, несъмнено също са много щастливи.

 

 

  Онлайн услуги
x