„Майкрософт“ със загуба за пръв път в историята

Компютърният гигант „Майкрософт“ отчете тримесечна загубаа за пръв път в историята си, съобщи Би Би Си.

За второто тримесечие на 2012 година финансовият резултат на компанията е отрицателен и тя губи 492 милиона долара, в сравнение с печалба от 5,9 милиарда долара за същия период на предходната година. Неприятните резултати са заради отписването на 6,2 милиарда долара от стойността на рекламната агенция Aquantive, която „Майкрософт“ купи през 2007 г. за 6,3 милиарда долара, но тя така и не успя да се пребори с конкуренцията на „Гугъл“.

Това е първата отчетена загуба в историята на „Майкрософт“ от излизането на компанията на борсата през 1986 г.

Като се изключи отписването на активите обаче, приходите и печалбите на компанията в други области задоволяват инвеститорите. Приходите за второто тримесечие са се увеличили с 4 % до 18 милиарда долара. След оповестяването на финансовите резултати акциите на „Майкрософт“ се повишиха с 1,6 %.

Тази година е една от ключовите за компанията, тъй като е свързана с представянето на нови важни продукти. Новата операционна система Windows 8 ще бъде пусната официално през октомври. Промените в нея са най-мащабните, правени в операционните системи на компанията за последните 10 години. Преди дни бе представен и новият Office 2013, адаптиран за работа с тъчскрийн и на мобилни устройства. В него е включен и Skype, който бе купен от „Майкрософт“ за 8,5 милиарда долара миналата година. Очаква се по-късно  компанията да пусне и първия си таблет – Surface.

  Онлайн услуги
x