Рекламите на миналото – скандални днес

Кокаин лекува зъбобол, цигарите са полезни според стари реклами

Макар миналото да се свързва с консерватизъм и по-строги правила, а настоящето – с повече свобода, реклами от преди няколко десетилетия показват точно обратното. Някои от тях са очевидно сексистки по днешните стандарти, но тогава не са скандализирали никого. По същия начин без никакъв проблем са рекламирани наркотици и други стоки, считани за вредни и опасни днес. Британския в. „Дейли мейл” показва няколко интересни печатни реклами от миналия век.

Един от рекламните постери например препоръчва да се купува кокаин против зъбобол.Всъщност до 1914 г. в САЩ кокаинът се е продавал без рецепта в аптеките, както сега аспиринът. Друга реклама пък призовава майките да дават на бебетата си кока-кола.

 

Рекламите на цигари също са били много разпространени. „Повечето лекари пушат Camel повече от всички други цигари”, твърди една от тях, пусната през 1946 г. в САЩ. Друг постер, промотиращ американските ароматизирани пурети Tapalet, показва мъж, който издишва дима от такава пурета в лицето на жена. Предполага се, че дамата се влюбва в него заради това. Рекламата е от 1970 г.

 

Друга американска реклама пък промотира револвер като идеалният коледен подарък.

Реклама на пуловери, публикувана през 1959 г. в сп. „Ескуайър”, е очевидно сексистка. В нея се твърди, че „мъжете са по-добри от жените”. На картинката се вижда как жена се опитва да изкатери планина, а двама мъже я чакат на върха с думите „Вкъщи жените са изключително полезни – дори приятни. В планината са тежест”. Друга сексистка реклама от 1960 г. показва прахосмукачката като идеален подарък за жена.

  Онлайн услуги
x