Португалия на ръба на фалита

Португалия потъна в дълбока политическа криза и се изправи на ръба на фалита.

Премиерът социалист Жозе Сократиш хвърли оставка, две години след началото на втория си мандат, след като не получи парламентарна подкрепа за четвъртия поред план за стабилизиране и растеж. В същото време Португалия трябва да намери 9,5 млрд. евро до юни, за да плати вноските по дълга си.

Така прекомерното затягане на коланите в икономиката, при липса на повече производителност “убиха” Сократиш и екипа му, макар че няма да спасят Португалия от банкрута.

Страната е на път да се превърне в третата фалирала държава от еврозоната, след Гърция и Ирландия. А драматичните политически събития в Лисабон станаха само ден преди срещата на върха на ЕС, започнала снощи в Брюксел. На нея трябва да се приеме новия пакт за еврото, който иска да обвърже заплатите с конкурентоспособността и растежа в еврозоната.

Сократиш се противопоставяше на варианта искане на помощ от т. нар. спасителен фонд на еврозоната. Но това вече изглежда неизбежно, тъй като държавата се нуждае от 4,5 млрд. евро през април и още 5 млрд. евро през юни, за да плати на кредиторите.

Сократиш предлагаше да се продължи по досегашната схема – с преки заеми от държави членки на еврозоната, от Еврокомисията и от МВФ, в общ размер от 100 млрд. евро. В замяна правителството обещаваше стриктен многогодишен план на пестене, със свиване на бюджетния дефицит до 4,6% през 2011 г., 3% през 2012 г. и до 2% през 2013 г. В момента дефицитът е близо 9%.

Обществото обаче не е готово да преглъща повече затягане на коланите. За последните три месеца Сократиш вдигна ДДС-то от 20 на 21,5%, намали заплатите в обществения сектор с 5%, сви разходите на държавните фирми с 15%, при липса на какъвто и да е растеж и повишаване на производителността.

Брюксел заяви, че за да подаде ръка на Лисабон, той трябва да поиска помощ. ЕС се подготвя да се бръкне с 80 млрд. евро от спасителния фонд (в момента той е 250 млрд.евро) за Португалия.

Изплащането на 9,5 млрд. евро по дълга ще я принуди да продължи да емитира облигации по вътрешния дълг. Само през 2010 г. страната емитира 51 млрд. евро в директен държавен дълг, с 30% повече от 2009 г. и с 56% повече от 2008 г. Лихвата по тези книжа е рекордно вдигната до 8%.

  Онлайн услуги
x