Най-високата сграда в Европа ще е ад за чистачите

Най-високата сграда в Европа – небостъргачът „Шард” в Лондон, висок 309,6 метра, ще бъде открита тази вечер с грандиозно светлинно шоу в небето на британската столица. Наред с еуфорията по откриването обаче вървят и стотици нерешени въпроси, сред които и един от най-баналните – за чистенето й, който обаче се оказва и един от най-сериозните предвид характеристиките на сградата.

„Шард” е уникален по дизайн небостъргач и има формата на счупено парче стъкло. Фасадата е съставена от 11 000 стъклени панели, покриващи площ колкото осем футболни игрища. В небостъргача има 44 асансьора, някои от които двуетажни.

Въпреки че сградата ще бъде официално открита, още не е решен въпросът с почистването й, както и цената за поддържането на огромната стъклена фасада лъскава. За разлика от повечето небостъргачи, чиито стъкла се чистят с машини, спускащи се автоматично отгоре надолу, стъклата на „Шард” ще трябва да се чистят на ръка. Множеството ръбове по фасадата няма да позволят използването на машини и в действие ще трябва да влязат стотици чистачи, които не се страхуват от високо. Измиването само на едната страна ще отнема около седмица, а цената може да достигне 150 000 лири, или 180 000 евро на година само за чистене. Все още не е наета компания, която ще извършва високоплатената, но и много опасна работа. Преди два дни бе съобщено за един от чистачите, останал да виси на 72-рия етаж, след като кранът му се повредил.

Небостъргачът е собственост на правителството на Катар и компанията Sellar Property Group и строежът му е финансират от катарската национална банка. След откриването ще бъдат достъпни 26 етажа със свободни за наемане офиси. На върха пък ще има площадка за туристи, желаещи да наблюдават Лондон от най-високата точка. Тя ще бъде отворена на 1 февруари догодина, но билетите вече са м продажба по 25 британски лири за възрастни и 19 лири за деца.

 

Още за стъклената кула

 

–         „Шард” е висок 309,6 метра

–         Площта на стъклената фасада е 56 декара, или колкото 8 футболни игрища

–         Има 44 асансьора, между които един двуетажен, и 306 стълбища

–         Общата разгърната площ е 130 декара

–         95 % от използваните в строежа материали са рециклирани

–         Ъглите са отворени, за да може сградата да „диша”

–         Има 72 обитаеми етажа

–         Още 15 етажа оформят върха на пирамидата

–         Приземният етаж ще се нарича „Шард Плаза” и ще бъде обществена зона с пейки и растения

–         Вторият етаж ще е търговска зона

–         На етажите от 4 до 28 ще има офиси и зимни градини

–         На етажи 31-33 ще има различни ресторанти

–         От 34-тия до 52-рия етаж ще се помещава хотел „Шангри Ла” с 200 луксозни стаи

–         На етажи 53 – 65 ще има 10 луксозни резиденции с 360-градусова панорама към Лондон

–         На етажи 68 – 72 ще има обществени зони

  Онлайн услуги
x