Munich Re скочи срещу банките

Най-големият презастраховател в света Munich Re иска по-строга регулация за банките и отпадане на някои привилегии в отношението на правителствата към тях. Това заяви шефът на компанията Николаус фон Бомхард, цитиран от Ройтерс.

Бомхард предупреди, че застрахователната индустрия няма да може вечно да издържа на ниските лихви, които в момента ограничават приходите на застрахователите и ги затрудняват в изплащането на договорена по-рано доходност за клиентите им.

„Това ни причинява огромен стрес”, казва Бомхард. Munich Re управлява активи за над 200 милиарда евро, което прави компанията един от най-големите инвеститори в света.

Бомхард настоява още банките и застрахователите да се подчиняват на различни регулаторни режими. Според него, банките трябва да са подложени на по-строга регулация, като дори се разделят на инвестиционни и търговски банки. Бомхард иска да се спре практиката някои компании да бъдат считани за твърде големи, за да се сринат, и да бъдат спасявани на всяка цена. По думите му, банките трябва да бъдат оставяни да фалират, а последиците да се понасят и от кредиторите им.

Бомхард допълва, че според него еврото ще оцелее като валута. По думите му е нужно по-голямо обединение в Европа и реформа в ръководните органи на ЕС, като някои от тях се избират директно от населението.

  Онлайн услуги
x