Мениджър в „Голдман Сакс“: Тази банка е токсична

Високопоставен мениджър на американската банка „Голдмън Сакс“ напусна финансовата институция със скандално прощално писмо, в което я нарича „токсична“ и твърди, че не уважава клиентите си. Писмото на Грег Смит, който работи за компанията от 12 години, бе публикувано във в. „Ню Йорк таймс“.

По думите на Смит, който последно работеше в лондонската централа на банката, той не може да остане повече там с чиста съвест. „Средата в момента е толкова токсична и деструктивна, колкото никога не е била“, пише Смит.

Той твърди, че „Голдман Сакс“ няма никакво уважение към клиентите си и работи изцяло в собствения си интерес, но не и в техния.  „Моите клиенти имат активи за общо над 1 трилион долара. Винаги с голяма гордост съм ги съветвал какво да правят с тях с мисълна кое е добре за тях, дори да означава по-малко пари за банката. Това виждане е все по-непопулярно в Голдман Сакс. По време на събрания, нито една минута не се отделя на въпроси как да помогнем на клиентите си. Всичко е за това как да направим най-много пари от тях. През последните 12 месеца видях петима мои колеги директори да наричат клиентите „марионетки“, твърди Смит.

Бившият вече служител обяснява още, че преди се е появявал в рекламен видеоклип за привличане на нови служители от университетите, но вече не може да погледне студентите  в очите и да им каже, че банката е добро място за работа.

От банката изразиха несъгласие с думите на Смит в съобщение, изпратено до медиите. „Според нашата гледна точка, ние можем да сме успешни само ако и клиентите ни са успешни“, ке казва в съобщението.

Въпреки това обаче „Голдмън Сакс“ неведнъж е попадала в центъра на скандали и обвинения. Банката бе обвинена, че е помагала на Гърция да укрие част от дълга си, което е задълбочило кризата в страната.

 

  Онлайн услуги
x