Как да оцелеем в Гърция, ако махнат еврото

Гърция е желана дестинация за ваканция както за българите, така и за туристи от цяла Европа. Някои от тях от месеци са резервирали почивката си, но със задълбочаването на финансовите проблеми на страната се появяват страхове какво ще правим, ако това лято Гърция излезе от Еврозоната. Несъмнено ще настъпи хаос, а туристите ще се окажат напълно неподготвени за новата валута. Британският в. „Гардиън” дава няколко съвета как да се справим, ако подобна криза се случи насред ваканцията ни.

Ако стане така, все пак вероятно ще успеете да стигнете до Гърция, освен ако не са затворени летищата и хотелите, но това е малко вероятно. Ако случайно полет бъде отменен или хотел фалира, туроператорът ви е длъжен да организира друг. Ако сами си организирате пътуването, вероятно имате застраховка, която да покрива такива щети.

Когато вече се намирате в Гърция, изниква проблемът какво да правим с парите. Преходът от евро към драхма едва ли ще е за една нощ и известно време еврото още ще се приема. Затова запасете се с достатъчно количество евро в брой, и то на по-дребни банкноти и монети, тъй като може да нямат да ви върнат или да ви върнат от новата обезценена валута.  Миналата седмица бе съобщено, че ЕС обмисля да въведе ограничения за тегленията от банкомати, ако Гърция напусне Еврозоната. Не е изключено в Гърция хотелиерите да ви поискат да платите престоя си в брой, тъй като не искат да държат парите си в банките.

 

  Онлайн услуги
x