Италианските застрахователи държат 230 млрд. евро държавен дълг

Италианските застрахователи притежават държавни облигации за 230 милиарда евро, съобщи италианската застрахователна асоциация ANIA, цитирана от Ройтерс.

Според шефа на асоциацията Алдо Минучи, освен огромния суверенен дълг в активите им, застрахователите притежават още облигации на частни компании за 90 милиарда евро, повечето от които са банки.

Обявените цифри потвърждават тревожната информация за портфейлите на застрахователите в Еврозоната, които са сериозно изложени на дълговата криза в страните от валутния съюз. Съществува тенденция активите на застрахователите да са до голяма степен свързани с географското им местоположение, тоест компаниите имат склонност да изкупуват ценни книжа в държавата, в която оперират. По този начин те стават особено уязвими на дълговите проблеми на държавата и на потенциални понижения на кредитни рейтинги. Дълговите проблеми на Италия и Испания в момента сериозно са влошили качеството на активите, притежавани от застрахователите в тези страни.

ANIA посочва още, че  през 2012 г. се очаква спад на приходите от премии за италианските застрахователи с 3,3 % в сравнение с предишната година заради слабия икономически растеж и пазарната несигурност. За тази година се очакват премии за общо 106,6 милиарда евро.

От началото на тази година приходите в животозастрахователния сектор в Италия са 21,7 милиарда евро, в сравнение с 26 милиарда евро за същия период на предходната година.

  Онлайн услуги
x