HSBC отписа $ 2 милиарда за глоби и обезщетения

Най-голямата европейска банка HSBC очаква да се раздели с най-малко 2 милиарда долара под формата на глоби и обезщетения във връзка с три скандала, в които е замесена, съобщи Би Би Си. От последния финансов отчет на компанията става ясно, че тя е заделила тази сума за подобни цели.

$ 1,3 млрд. са предвидени за компенсации във връзка със скандала с неправомерна продажба на застраховки. От тях 1,06 милиарда са свързани с продажба на застраховки на плащанията по кредитни карти, а 240 милиона са предвидени за обезщетения на бизнеса във връзка с продажбата на сложни финансови инструменти, свързани с лихвите, които играят ролята на застраховка при повишение на лихвите по корпоративните кредити. Както се оказа по-късно обаче, много кредитополучатели са били подмамени да купят такива „застраховки”, които не разбират напълно, и после са били принудени да плащат компенсации, щом лихвите тръгнат надолу.

Още 700 милиарда долара са заделени за глоби към американските регулаторни органи заради скандала с пране на пари, който избухна през последните седмици. Оказа се, че поради слаби механизми за контрол HSBC е позволила изпирането на милиарди долари „мръсни пари” на мексиканската мафия и ембаргови държави като Сирия, Иран и др.

Банката не е отделила пари за евентуални глоби и обезщетения, свързани със скандала с манипулирането на лондонския междубанков индекс LIBOR, за който друга банка – Barclays, вече плати глоба от 290 милиона лири.

Въпреки допълнителните разходи, HSBC все още отбелязва солидна печалба и увеличение на приходите. Печалбата преди данъци за първите 6 месеца на 2012 г. е 12,7 милиарда долара, 11 % повече от същия период на предходната година. Тя се дължи предимно на успешните продажби на активи на банката в САЩ, които са за общо $ 4,3 милиарда. Значително е намален и персоналът на банката, като в момента тя има 271 500 щатни служители, в сравнение с 299 000 преди година.

  Онлайн услуги
x