Фалира най-голямата европейска компания за рафиниране на петрол

Швейцарската компания Petroplus, най-голямата независима европейска компания за рафиниране на петрол, обяви несъстоятелност, съобщават световните агенции.

Решението бе обявено, след като компанията не можа да се договори с кредиторите си за преструктуриране на заемите, в които е затънала, които са в размер на 1,75 милиарда долара. Petroplus съобщи, че кредиторите са поискали незабавно изплащане на дълговете и придобиване на активите й.

Petroplus има рафинерии в Швейцария, Франция, Белгия, Германия и Великобритания. През първите 9 месеца на миналата година тя декларира загуба от 413 милиона долара. Проблемите с кредиторите й започнаха още през декември 2011 г., а миналата седмица компанията обяви, че ще продаде рафинериите във Франция, Белгия и Швейцария, за да се спаси от банкрут.

На 30 декември Petroplus обяви, че временно ще спре работата в тези заводи, като това не се отрази сериозно на снабдяването с горива в трите страни.

Най-големи са притесненията от фалита във Великобритания. Компанията притежава рафинерия в Корайтън, която осигурява 20 % от снабдяването с горива на Лондон и Югоизточна Англия. В завода работят 1000 души.

 

  Онлайн услуги
x