ЕС глоби фармацевтични компании със 150 млн. евро

CelexaЕвропейската комисия наложи глоби за ощо 150 милиона евро на девет фармацевтични компании, които са попречили на пазара да бъдат пуснати евтини генерични лекарства, съобщава АФП.

Най-голяма е глобата за датската компания Lundbeck – 93,8 милиона евро. Компанията е била притежател на патента за антидепресанта циталопрам, който бил най-продаваният й продукт. Патентът обаче изтекъл. Това означава, че след тази дата и други компании могат да започнат да произвеждат лекарство със същия състав като го продават под различни търговски имена. След изтичането на патента конкурентна компания започнала да продава генерично лекарство и още няколко се подготвяли да последват примера. През 2002 година обаче компаниите за генерични лекарства се договорили да не влизат на пазара в замяна на значителни плащания от страна на Lundbeck. Смята се, че заради забавянето на пускането на генеричните лекарства на пазара пациентите и здравните системи в ЕС е трябвало да плащат с 20 % повече за медикамента, отколкото ако той е бил пуснат навреме като генерично лекарство.

Във връзка с измамата са глобени и участвалите компании за генерични лекарства, между които Alpharma, Merck KGaA/Generics UK, Arrow и Ranbaxy. Те трябва да платят общо 52,2 милиона евро.

  Онлайн услуги
x