Британци блъскат автобуси заради застраховките

Престъпниците във Великобритания измислиха нова застрахователна измама, която в момента е на мода в цялата страна – инсценирани катастрофи с автобуси, съобщава в. „Дейли мейл“.

Измамниците наемат и застраховат автобус, след което наемат и пътници в него, за да го напълнят. После „случайно“ удрят автобуса с пътниците в някоя лека кола на пътя. Освен щетите по возилата, пътниците под строй подават искове към застрахователите за изплащане на обезщетения за леки наранявания при катастрофата. Най-често разпространени са оплакванията от болки във врата и гърба.

След 5 подобни инцидента в Чешир властите заподозрели измамата и започнали 18-месечно разследване. Оказало се, че схемата работи на територията на цялата страна и е дело на организирани банди от подземния свят. Щетите са за милиони британски лири годишно. За да се ограничат измамите, занапред ще бъдат въведени нови мерки. Правосъдният министър Кенет Кларк обяви, че опбакващите се от такива щети ще бъдат подлагани на обстойни прегледи от добре обучени лекари, преди да предявят иск към застрахователя си. Адвокатите, които обикновено им помагат да полуат обезщетението си срещу процент от него, вече няма да имат право да работят без пари. Досега работеше схемата „не печелиш обезщетение – не плащаш на адвокат“, при която все повече хора се навиваха да подадат фалшив иск, тъй като и да не спечелят, нищо не губят.

Великобритания се оказва европейската столица на болните вратове, коментират специалисти. Въпреки че в страната стават най-малко катастрофи в цяла Европа, оплакващите се от травми във врата след пътни инциденти са най-много. Заради подобни измами във Великобритания има и голям проблем с цените на автомобилните застраховки, които постоянно се вдигат заради големите разходи на застрахователите.

  Онлайн услуги
x