Американци с мерак към турския застрахователен пазар

Турският застрахователен пазар е много привлекателен за американските компании, а Турция би могла да привлече милиарди долари американски инвестиции, ако промени регулациите в него. Това твърди помощник-държанният секретар на САЩ Хосе Фернандес, цитиран от Блумбърг.

По думите му, в страната могат да бъдат вкарани и инвестиции в областта на науката и изследванията, по-конкретно в областта на фармацията. Фернандес изчислява, че американските производители на лекарства могат да печелят до 1 милиард долара годишно от такива инвестиции в Турция.

Основна пречка пред това в момента са големите такси за регистрация на застрахователите и продължителните процедури за вземане на разрешителни за нови лекарства, обяснява Фернандес, който бе на посещение в Анкара. Турция има нужда от чужди инвестиции, за да запълни бюджетен дефицит от 73,5 милиарда долара, което е около 10 % от БВП. Увеличаването на американските инвестиции би спомогнало за това, както и би разширило търговския обмен между двете страни, допълва Фернандес. Той казал на турския премиер Реджеп Ердоган, че ще изпрати американски експерти, които да разгледат местния данъчен кодекс и да предложат как да бъде променен, за да се насърчат чуждестранните инвестиции.

  Онлайн услуги
x