8 застраховки срещу странни рискове

Застраховката срещу кражба или злополука е почти задължителна, ако искаме да спим спокойно, и неслучайно полиците срищу подобни рискове са широко разпространени. Някои хора обаче се страхуват и от доста по-необичайни неща, но предприемчиви застрахователи, които да им предложат услугите си, не липсват. Електронното издание propertycasualty360.com публикува списък с 8 необичайни застраховки, които съществуват в действителност на пазара.

Омагьосана къща
„Хелоуин“ е един от най-обичаните, но и от най-страховитите празници. Носенето на костюми и маски вече не е достатъчно, за да могат всички да се забавляват, и празнуващите търсят нови атракции. В САЩ се предлагат преживявания в „омагьосани къщи“, в които участниците са преследвани от призраци и таласъми, или пък се озовават в пълен мрак насред омагьосана гора. Атракциите може в действителност да са безопасни, но организаторите им все пак носят отговорност, ако нещо непредвидено се случи. Затова се предлагат и застраховки срещу инциденти в омагьосани къщи. А такива не липсват. Дете с астма например починало, след като се задушило от машина, изпускаща пушек като този в дискотеките.

Отвличане от извънземни
Не всички вярват в тях, но пък част от тези, които вярват, се страхуват до смърт от нашественици от друга планета. Затова и има застрахователни компании, които покриват риска от отвличане от зелени човечета. Полица с покритие 1,5 милиона долара се продава за 150 долара. Някои застрахователи предлагат и защита от катастрофа на НЛО.

Непорочно зачатие
Британска застрахователна компания през 2006 г. бе въвлечена в скандал с Католическата църква, след като се оказа, че е застраховала три шотландски монахини срещу раждане от непорочно зачатие, в случай на Второ пришествие на Исус Христос. Въпреки че компанията давала приходите от тези застраховки за благотворителност, тя била принудена да спре да ги предлага заради критиките на църквата.

Вампири, върколаци и зомбита
Почитателите на филма „Заразно зло“ са убедени, че някой ден на света наистина ще настъпи зомби апокалипсис. Други пък се страхуват от атаки на върколаци и вампири. Британският застрахователен пазар Lloyd’s of London е продавал полици, защитаващи потребителите от подобни атаки.

Паранормални разследвания
Преследването на духове не е само по телевизията и фантастичните сериали. В реалността съществуват организации, които се занимават със същата дейност. Те също се нуждаят от застраховки като „професионална отговорност“, така че има застрахователи, които покриват и рискове, свързани с призраци.

Части от тялото
Такива полици са много разпространени сред звездите, което не е необосновано, защото частите от тялото им имат важно значение върху бъдещите им доходи. Така например Брус Спрингстийн си е застраховал гласа, Джулия Робъртс – усмивката, а австралийския играч на крикет Мерв Хюз – мустака.

Обича ме, не ме обича
Сватбените застраховки покриват широк спектър от рискове, включително затваряне на ресторанти или наранявания на младоженците и гостите. Някои компании предлагат и застраховка, в случай че булката или младоженецът си променят мнението и се откажат от сватбата в последния момент.

Неочаквани награди
Някои компании организират състезания и предлагат големи награди за постижения, които са почти невъзможни за осъществяване. Целта обикновено е вдигане на шум, но ако случайно се намери някой, който да успее да изпълни всички условия, ги чака раздяла с обещаните хиляди или десетки хиляди долари, които разбира се, не са предвидени в бюджета. Затова съществуват и застраховки срещу подобни непредвидени разходи.

  Онлайн услуги
x